• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
ПРОТОКОЛ № 4 засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України від 08.12.2022
08 грудня 2022 року м. Київ



У зв’язку із запровадженням на території України військового стану, засідання було проведено з 11:00 до 11:40 в режимі відео конференції з використанням програмного забезпечення ZOOM.

Участь у засіданні взяли 27 представників Громадської ради.

На засіданні присутній Голова Держлісагентства Болоховець Ю.В.


Проєкт порядку денного:

1. Про створення державного спеціалізованого підприємства «Ліси України». 

Доповідач: генеральний директор Лицур І.М.

2. Різне


Зазначений проєкт порядку денного та регламент виступів були одноголосно підтримані учасниками засідання.


Слухали: Про створення державного спеціалізованого підприємства «Ліси України».

Лицур І.М. – поінформував, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2022 р. № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» мало бути утворено державне спеціалізоване господарське підприємство “Ліси України”.

26.10.2022 Держлісагентством видано наказ про призначення Лицура І.М. т.в.о. генерального директора. Після цього підприємство ДП «Ліси України» було зареєстровано в податковій службі, банківській системі, здійснено державну реєстрацію та відкрито банківські рахунки.

6 грудня було видано наказ ДП «Ліси України» про створення регіональних лісових офісів та відповідно наказ про призначення керівників офісів. Створено 9 регіональних лісових офісів: Карпатський (м. Ужгород) керівник Бадзян В.В.; Подільський (м. Хмельницький) керівник Гончар В.Б.; Польський (м. Луцьк) керівник Кватирко О.М.; Центральний (м. Черкаси) керівник Дзюбенко О.М.; Столичний (м. Житомир) Сахнюк В.А.; Північний (м. Суми) керівник Чигринець В.П.; Південний (м. Миколаїв) керівник Грицай О.; Східний (м. Дніпро) керівник Кравченко О.

Структура ДП «Ліси України»: центральний апарат (орієнтовно 150 – 170 чол.) До складу центрального апарату входять регіональні лісові офіси (приблизно 125 чол.). В центральному апараті ДП «Ліси України» створено департаменти: лісового господарства, економіки та фінансів, з персоналу, з правових питань, лісових ресурсів, технологій та розвитку, з продажу та закупівель.

На даний час має бути створено 164 філії. Наразі видано 150 наказів про створення філій. 14 підприємств знаходяться на тимчасово окупованій території. Найбільша кількість філій входить до складу Карпатського лісового офісу, найменша - до складів Південного та Східного лісових офісів.

ДП «Ліси України» є юридичною особою, яка має код ЄДРПОУ. Філії – структурні відокремлені підрозділи, які будуть мати власний рахунок та можливість здійснювати певну правомочну діяльність. Керівники філій також мають бути призначені керівництвом ДП «Ліси України». Філії мають отримати код ЄДРПОУ, бути зареєстровані в податковій та банківській системі.

Реорганізація має завершитись в січні 2023 року. Державні лісогосподарські підприємства мають надати передавальні акти та увійти до складу ДП «Ліси України».


За підсумками доповіді від учасників засідання надійшли запитання.

Оборська А.Е. – чи дійсно в лісництвах передбачається скорочення до 30% працюючих?

Відповідь Болоховець Ю.В. – таке твердження не відповідає дійсності, ніяких скорочень не передбачається. Необхідно зазначити, що на даний час певна кількість працівників захищають країну в лавах ЗСУ. Ці люди мають залишатись в штаті підприємств. Державні лісогосподарські підприємства разом зі штатом лісництва трансформуються в філії. Оптимізація штату відбувається постійно природним шляхом. З 2020 р. до нинішнього часу з галузі пішло 45 тис. чол. Наразі в галузі працює 36 тис. чол. Немає завдання скорочувати працюючих.


Оборська А.Е зазначила, що статутний фонд ДП «Ліси України» складає 1 тис. грн. З яких коштів отримують з/п вже призначені штатні працівники та яким чином це буде здійснюватися в майбутньому, зокрема в центральному та регіональних офісах?

Лицур І.М. поінформував, що на даний час ДП «Ліси України» взяло поворотну фінансову допомогу. Вона використана для придбання комп’ютерного та програмного забезпечення та для виплати з/п. Надалі здійснюватиметься госпрозрахункове фінансування. Реалізацію деревини здійснюватимуть філії, кошти надходитимуть на їхні рахунки.


Когут М.В - питання щодо перенесення Карпатського офісу з Івано-Франківська в Ужгород.

Лицур І.М. зазначив, що Закарпатська область є більш лісистою, тому вимагає більшої уваги. Офіс не прив’язаний до певної будівлі. Це мобільна людина, координує роботу, є працівником центрального апарату ДП «Ліси України». На даний час місцем її роботи визначено м. Ужгород. Якщо будуть якісь технічні проблеми, місце роботи може бути змінено. Так само й з іншими працівниками. Вони мають бути мобільними. Прив’язка до контори - в минулому.


Мельник О.М. – запитання, виходячи з того, що ДП «Ліси України» є юридичною особою, а філії не юридичні особи, що в такому випадку робити з документами на землю, з державними актами й витягами? Було проведено консультації з Держгеокадастром, яким зазначено, що формат правонаступництва не завжди матиме місце, якщо державні акти створені до 2004 р. Акти інвентаризації 1 га землі на Житомирщині та Київщині коштують 150 – 700 тис. грн. Де взяти такі кошти на проведення інвентаризації землі? Яким чином це буде здійснюватися?

Лицур І.М. повідомив, що в ДП «Ліси України» працюють фахівці над вирішенням зазначено питання. Є певне розуміння подальших кроків. До 1 січня 2027 р. згідно чинного законодавства інвентаризація повинна бути проведена. В ДП «Ліси України» будуть шукати кошти на проведення цих робіт, створювати відповідні графіки інвентаризації. Фактично землі поділені на 3 частини: там де є оформлені ці права, що надає можливість на перереєстрацію; ті землі, які знаходяться в процесі інвентаризації; землі, на які немає оформлення речових прав. Інвентаризація мала би бути проведена до 1 січня 2027 р. незалежно від створення ДП «Ліси України».

Болоховець Ю.В. зазначив, що до 2020 р. із 7 млн. га було оформлено речові права лише на 40% територій. За 2 роки оформлено документи на близько 2 млн.га землі.


Лакида П.І. звернувся з проханням до представників FSC роз’яснити механізм передачі прав сертифікатів новоствореним філіям.

Кравець П.В. зазначив, що наразі спільно з представниками Держлісагентства та органів сертифікації проводиться певна робота в цьому напрямку. Можливим є сертифікація окремих філій, а не всього ДП «Ліси України». При сертифікації всього ДП «Ліси України» значно зростають ризики втрати сертифіката. Найближчим часом має бути визначено технічний порядок проведення сертифікації. Перевидача чи трансфер сертифікатів буде здійснюватися на індивідуальній основі, відповідно до кожної філії.

Оборська А.Е. зазначила що на даний час за системою PEFC сертифіковано 5 лісогосподарських підприємств. Внесено зміни до стандарту PEFC, які дозволяють сертифікувати філії. Є можливість переоформити та провести дистанційний аудит 5 -ти підприємств. На даний час є підприємства, які отримали сертифікат російського органу сертифікації. В такому випадку переоформлення не можливе, необхідно буде робити повноцінний аудит.


Медвєдєв Ю.С. – питання щодо бізнесу, який здійснює експорт продукції деревообробки, з 1 січня 2023 р.

Лицур І.М. – для бізнесу нічого не зміниться. ДП « Ліси України» заключило договори з 2-ма ліцензованими біржами. В договорі зазначено філії з їхніми адресами, керівників та контактні телефони. Біржа відповідно здійснюватиме акредитацію філій. Якщо продукція придбана з сертифікатом, вона має право на експорт. Продаватимуть деревину ті підприємства, які мають сертифікат.


Грузінська І.В. – запитання, коли розроблялись стандарти по сертифікації на території України, які були вимоги до цих стандартів? Цивільний кодекс передбачає перехід прав правонаступництва до іншої юридичної особи, що є правонаступником. Документи дозвільного характеру теж переходять за правонаступництвом до іншої юридичної особи. При цьому надається термін на виготовлення нових документів. Чи є можливість для внесення такої норми до отримання документів сертифікації?

Кравець П.В. – система сертифікації базується на загальновизнаних стандартах ISO. Якщо відбуваються зміни у реорганізації підприємства, система добровільної сертифікації не передбачає правонаступництва. Орган сертифікації оцінює наскільки суттєві зміни відбулись в системі менеджменту й чи потрібно її додатково переоцінювати. Система правонаступництва не може бути застосована.


Кравець П. В – звернувся із запитанням до Лицура І.М. чи отримано дозвіл від Антимонопольного комітету на приєднання чи злиття лісогосподарських підприємств?

Лицур І.М. – зазначив, що про рішення Антимонопольного комітету буде поінформовано. Наразі час на отримання рішення не вичерпано.


Мельник О. М. – стосовно висновків ОВД, які були видані на підприємства, як наразі будуть працювати філії. Чи Міндовкілля буде визнавати ці звіти від філій? Розрахункові лісосіки, які були затверджені, матеріали лісовпорядкування теж видавались на підприємства.

Лицур І.М. – розрахункова лісосіка за правонаступництвом переходить на філію.

Оборська А.Е. – зазначила, що матеріали лісовпорядкування надалі будуть надаватись для філій, розрахункова лісосіка буде розроблятись для кожної філії.

В інструкції з лісовпорядкування розрахункова лісосіка передбачена для юридичної особи.

Лицур І.М. підтвердив, що в матеріалах лісовпорядкування розрахункова лісосіка буде затверджуватись для кожної філії.


Ухвалили: Інформацію Лицура І.М. «Про створення державного спеціалізованого підприємства «Ліси України» взяти до відома.


 

 

 

Різне. 

Лакида П.І. – поінформував про постанову КМУ від 16.08.2022 №909 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996».

Крім іншого, зазначеною постановою установлено, що:

1) формування нового складу громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях в період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування не проводиться;

2) строк повноважень громадських рад при міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських, районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях продовжується на період воєнного стану на території України до затвердження органом виконавчої влади нового складу громадської ради;


Вовк А.І. – презентував звернення Асоціації «Кластер біоекономіки» щодо постанови КМУ від 25 листопада 2022 р. № 1339 , якою внесено зміни до додатку 1 постанови КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік». Зазначеною постановою передбачена заборона експорту тріска листяних порід, матеріалу, який використовується виключно у харчовій промисловості для коптіння м’ясної і рибної продукції, а не як паливна деревина.


Чергове засідання Громадської ради заплановано провести орієнтовно в лютому місяці 2023 року.


 

Голова

Громадської ради при 

Держлісагентстві

Петро Лакида

Секретар Громадської ради 

при Держлісагентстві

Ольга Клименко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux