• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
ПРОТОКОЛ № 7 засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України

14 грудня 2021 року м. Київ


У зв’язку із запровадженням на території України карантинних заходів з метою недопущення поширення коронавірусу COVID-19, засідання було проведено з 13:00 до 14:30 в режимі відео конференції з використанням програмного забезпечення ZOOM.

Участь у засіданні взяли 29 представників Громадської ради (список додається).

В роботі Громадської ради взяла участь:

1. Болоховець Ю.В – Голова Держлісагентства

2. Полякова Л.В. – завідувач Сектору міжнародних відносин, науки та зв’язків з громадськістю

3. Червоний Віктор Олександрович

4. Миклуш Степан Іванович

5. Маєвський Володимир Олександрович

6. Канюк Йоган

7. Новіков Роман

8. Лиховид Інна


Проєкт порядку денного:

  1. Підготовка фахівців для лісової та деревообробної галузі: сучасний стан та перспективи
  2. Про стан розвитку мисливської галузі в Україні та необхідність відновлення у ВНЗ України освітньої спеціальності «Мисливствознавство».
  3. Різне.


Зазначений проєкт порядку денного був одноголосно підтриманий учасниками засідання.


Болоховець Ю.В. привітав учасників засідання Громадської ради, подякував за плідну співпрацю в поточному році та висловив сподівання на подальшу взаємодію в 2022 році.

Відповідаючи на запитання Бацури О.С., Болоховець Ю.В. подякував представникам Громадської ради за підтримку лісової галузі на даному етапі, та звернувся з проханням проводити чітку роз’яснювальну роботу на місцях щодо ключових моментів діяльності галузі, зокрема щодо ситуації з переробкою деревини.


1. Слухали: Підготовка фахівців для лісової та деревообробної галузі: сучасний стан та перспективи

Святецька А.В. представила інформацію про кадрові зміни, пов’язані із реформуванням лісової галузі, забезпечення підприємств працівниками із фаховою освітою, підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства та діяльність шкільних лісництв. (презентація додається на 60 арк.)

В обговоренні взяли участь Маєвський В.О., Марчук Ю.М., Миклуш С.І.

Лакидою П.І. було наголошено на існуючому невеликому рівні державного замовлення та на необхідності збільшення обсягів державного замовлення на підготовку фахівців лісового господарства та спеціалістів деревообробки та меблевих технологій; запропоновано звернутися із цим проханням до Кабінету Міністрів України.

За результатами розгляду питання одноголосно вирішили:

1. Інформацію, викладену в доповіді Святецької А.В. взяти до уваги.

2. Звернутись до Держлісагентства з проханням ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності збільшення обсягів державного замовлення на підготовку фахівців лісового господарства та спеціалістів деревообробки та меблевих технологій.


Слухали: Про стан розвитку мисливської галузі в Україні та необхідність відновлення у ВНЗ України освітньої спеціальності «Мисливствознавство». 

Перший віце-президент Громадської спілки «Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь» Червоний В.О. ознайомив учасників засідання з діяльність Асоціації, законодавчою забезпеченістю галузі мисливського господарства.

Під час свого виступу наголосив на необхідності збереження спеціальності мисливське господарство в навчальних закладах, адже без кваліфікованих фахівців галузь не зможе розвиватися. Подано проект закону про забезпечення лісогосподарських підприємств принаймні 1 фахівцем зі спеціальністю лісове господарство.

Новицьким В.П. було підтримано позицію Червоного В.О. щодо необхідності відновлення у ВНЗ України освітньої спеціальності «Мисливствознавство».

Калініченко І.О. наголосив на необхідності впровадження електронного кабінету мисливця, для обліку мисливців у межах країни та систематизувати на зразок електронного кабінету водія. Наразі Держлісагентством проводиться робота в цьому напрямку. На цьому етапі Громадська рада, за наявності, може надати свої пропозиції Держлісагентству щодо впровадження електронного кабінету мисливця.


За результатами розгляду питання одноголосно вирішили:

1. Інформацію, викладену в доповіді Червоного В.О. взяти до уваги.
2. Звернутись до Держлісагентства з проханням ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності відновлення освітньої
спеціальності «Мисливське господарство», а також звернення до народних депутатів О.В. Бондаренка та О.Б. Матусевича щодо внесення відповідних доповнень до законопроєкту № 3200 від 11.03.2020


Різне

Шепелев Ю.Б. було задано питання щодо подальшого ставлення Держлісагентства до переробки деревини державними лісогосподарськими підприємствами, зокрема збільшення її ефективності, модернізації деревообробного обладнання. Важливо зберегти взаємовигідну співпрацю лісівників та деревообробників, що буде на користь всієї країни.

Громадськості було б цікаво знати скільки куб.м. круглого лісу, зокрема хвойних порід, переробляється підприємствами Держлісагентства? Обсяг готової продукції з цього об’єму круглого лісу? Скільки витрачено електроенергії на цю переробку? Скільки людей задіяно на переробці та яку вони отримують заробітну плату тощо.

Шепелєв Ю.Б. підготував від імені Громадської ради проєкт відповідного звернення на адресу Держлісагентства.

Василевський О.Г. запропонував звернення Шепелева Ю.Б. доопрацювати на засіданні Комісії Громадської ради зі сталого використання лісових ресурсів, а потім направити його на Держлісагентство.

Масюком В.В. було запропоновано продублювати звернення на адресу Держлісагентства (від 14.06.2021 № 15) щодо модернізації переробки продукції лісового господарства. В обговоренні цього питання також взяла участь Полякова Л.В.


Дербаль Ю.Ю. звернувся із запитанням: Чи є в планах Держлісагентства запровадити систему контролю лісівничих заходів сертифікованими лісовими інженерами, тобто такими, які не є в штаті лісогосподарського підприємства?
Полякова Л.В. зазначила, що дане питання потребує додаткового вивчення, проведення аналізу доцільності, крім того зміну системи в галузі потрібно також робити через прийняття відповідних нормативно-правових актів. На даний час більшість лісогосподарських підприємств сертифіковані за системою FCS.
Оборська А.Е. звернула увагу, що на даний час немає чіткої відповіді що буде з нового року розрахунковою лісосікою та правовстановлюючими документами на землі лісогосподарського призначення, адже до того часу вже має завершитись процес об’єднання лісогосподарських підприємств. Оборська А.Е запропонувала звернутись до Держлісагентства з проханням надати роз’яснення з цього приводу.

Голова Громадської ради при 

Держлісагентстві 

Петро Лакида

Секретар Громадської ради 

при Держлісагентстві 

Ольга Клименко
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux