• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Чужинці, що загрожують Касовій Горі
опубліковано 31 серпня 2023 року о 09:18

Раніше фахівці Галицького національного природного парку вже розповідали про небезпечного вселенця на лучно-степових ділянках парку – молінію.

Під час останньої експедиції на заповідну зону Касової гори (входить до складу Галицького НПП без вилучення у землекористувачів), де росте понад 350 видів рослин і 38 з яких знаходяться у природоохоронних переліках, науковці парку виявили інший інвазійний вид – золотарник канадський (Solidago canadensis L.), або ж золотушник.

Це ненаситний гість, хижак-прибулець з Південної Америки (США та Канада). В Європі вид відомий з 1735 року, а всередині 19 століття він почав активно дичавіти та безконтрольно поширюватися.

Золотушник канадський - це багаторічна трав’яниста рослина, що відноситься до родини айстрових (складноцвітих) та чудово поширюється не лише насінням, а й фрагментами кореневищ. Він нахабно витісняє місцеві види, агресор, що окуповує поля, узлісся, степи. Позбутися «хижака» не так просто. Значне поширення цього агресора українські науковці зафіксували з 2000 року.

На південно – західному схилі Касової гори науковцями досліджено незначну локацію 11х14м золотарника канадського. Добре, що виявлено вчасно і це дає можливість якісно і швидко припинити його поширення. Згідно проведених наукових досліджень - висота рослини становить 240 см, що перевищує на 70см за даними з літературних джерел.

Це рослина-агресор: там, де вона оселяється, зменшується біорізноманіття місцевих екосистем. Золотарник не є отруйним, але у його коренях виробляються особливі речовини, які не дають змоги рости іншим рослинам, змінюється також склад і структура ґрунту. Дернина стає жорсткою, уповільнюється аерація. Це не дає можливості проростати насінню злаків та інших рослин. Кількість інших рослин по сусідству з золотушником може скорочуватися з 30-50 до 3-5!

Агресивному поширенню золотарника канадського сприяють кілька чинників. По-перше, як вид-чужинець він не зустрічає так званих ворогів з числа рослин-конкурентів і комах. По-друге, кожен кущ золотарника виробляє до 100 тисяч насінин, які відрізняються дуже високою схожістю - до 95%. По-третє, коріння золотарника виробляють інгібітори - речовини, які пригнічують ріст інших рослин.

Слідом за цим зникає більшість лугових комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює його тваринний і рослинний світ.

Боротися з золотарником можна хімічними і механічними методами.

Хімічний метод найбільш ефективно застосовувати по молодих рослинах, чутливих до гербіцидів. Ближче до кінця вегетаційного періоду грунтові гербіциди стають малоефективними.

Скошувати небезпечний бурян рекомендується в міру відростання до 15-20 см, тобто 3-4 рази за сезон. Альтернативою може бути одноразове скошування у другій половині серпня до визрівання насіння. В цьому випадку скошені рослини потрібно обов’язково утилізувати - спалити або закомпостувати.

Там, де золотарник займає значні площі, ефективним рішенням буде переорювання з підсівом багаторічних злаків.

У боротьбі з золотушником канадським наразі у нас поки ще є невелика перевага, але це всього 3-5 років. Важливо використовувати її ефективно і зробити все можливе, щоб взяти золотарник під контроль.

Для цього досить дотримуватися простого правила - підтримувати порядок на своїй землі. Якщо з ним не боротися, то за рік золотарник канадський може збільшити свою площу до 15 відсотків. Тож, сьогодні необхідно звернути особливу увагу в боротьбі з золотарником всіх землекористувачів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux