• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Фахівці Укрдержліспроекту взяли участь у 9-й освітній міжнародній конференції користувачів Field-Map
опубліковано 28 червня 2024 року о 13:24

Організатором та основним доповідачем освітнього заходу виступив Інститут досліджень лісових екосистем (IFER) – незалежна приватна компанія Чехії, яка спеціалізується на лісовому господарстві, охороні навколишнього середовища, системній інженерії та програмуванні, а також бізнес-діяльності.

На конференції, окрім чеських та українських фахівців, були присутні представники Німеччини, Франції, Польщі, Ірландії, Перу та Конго. Спікери Мартін Черні та Петр Блажек у спільній доповіді представили нові вдосконалення програмного забезпечення комплексної системи польового збору даних Field-Map. В оновленій версії програми було презентовано покращення у роботі з базами даних, сценарії обробки подій та роботу з цифровими картами.

Учасникам були продемонстровані зразки електронних вимірювальних приладів, що працюють в єдиному програмному середовищі для збору польових даних. В лісових насадженнях національного парку Шумава, організаторами конференції за участю фахівців ТОВ ING-FOREST – приватної лісовпорядної компанії, було проведено демонстрацію польового збору таксаційних даних деревостанів з використанням технології Field-Map.

У рамках конференції також було організовано візит до Інституту управління лісами Чехії, який створений Міністерством сільського господарства Чехії у 1935 році. Інститут має 9 регіональних філій, кожна з яких спеціалізується на різних аспектах лісового господарства.

Марек Млчоушек, директор філії в Брандис-над-Лабем, представив діяльність очолюваної філії, яка опікується національною інвентаризацією лісів, оцінкою стану лісів, організацією польових досліджень, створенням цифрових моделей поверхні лісових насаджень, консультуванням щодо лісового господарства, допомоги приватним власникам лісів, розробки експертних висновків і технічної підтримку та розробки документів для планів управління лісами.

Філія веде основну базу даних, що включає плани управління лісами, національну інвентаризацію лісів, регіональні плани розвитку лісів, статистику управління мисливством та інші важливі ресурси.

На конференції також обговорювались питання використання дистанційного зондування та сучасних методів лісовпорядкування, застосування QGIS – вільної крос-платформенної геоінформаційної системи в лісовпорядкуванні та візуалізації досліджуваних об'єктів, робота з базою даних за допомогою PostgreSQL – об'єктно-реляційної системи керування базами даних.

Особлива увага була приділена застосуванню наземного лідара. Ця технологія використовується в лісовому господарстві для збору високоточних даних про структуру лісів. Лідар працює шляхом випромінювання лазерних імпульсів і вимірювання часу, необхідного для їх відбиття від об'єктів і повернення до приймача. Це дозволяє створювати тривимірні моделі лісових масивів з високою роздільною здатністю, які містять інформацію про висоту дерев, об'єм крони, щільність насаджень та інші структурні характеристики лісу.

На завершення конференції були узгоджені плани щодо створення робочих місць та технічного забезпечення ВО Укрдержліспроект , а також реалізації навчальних освітніх тренувань з дистанційного зондування Землі та використання ГІС-технологій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux