• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Ідентифікація місць проведення нелегальних рубок та незаконно заготовленої деревини
опубліковано 15 липня 2024 року о 11:18


На звернення регіонального відділення поліції (Хмельницька обл.), науковці ДП «Вінницька ЛНДС» спільно з інспекторами провели рейдову роботу з ідентифікації деревини, незаконно заготовленої в лісових смугах Старокостянтинівського району.

За результатами проведених обстежень було виявлено наявність розкряжованих стовбурів дерев дуба звичайного, встановлено орієнтовний вік зрізаних дерев, ідентифіковано належність розкряжованих частин дерев до цілих частин стовбурів і залишених пнів за морфологічними ознаками.

В свою чергу, нелегальна рубка на місці може бути ідентифікована за наявності наступних ознак:

▪️ відсутні межі відводів, а також відсутні відповідні стовпчики, на яких повинна бути зазначена інформація щодо виду рубки, площі, терміну її проведення;

▪️ відсутні позначення на деревах, які вказують на товарність деревини;

▪️ відсутні клейма на пнях зрізаних дерев та інші ознаки.

Для ідентифікації приналежності заготовлених дерев до місць їх незаконної заготівлі можуть бути застосовані:

🔺морфологічний аналіз;

🔺аналіз анатомічної будови деревини за макро- та мікроструктурою;

🔺ДНК-тест та ін.

Морфологічний аналіз включає порівняння частин дерев за типами кори, гілкуванням, формою поперечних зрізів стовбурів та іншими зовнішніми ознаками.

Анатомічний аналіз за макроструктурою передбачає проведення досліджень особливостей формування річних кілець, а також частки ранньої та пізньої деревини, наявності серцевинних променів, судин та інших видимих анатомічних ознак будови деревини. Анатомічний аналіз за мікроструктурою включає дослідження особливостей формування тканин і клітин деревини, камбію, лубу та інших компонентів, які можуть бути ідентифіковані за допомогою лабораторного обладнання.

ДНК-тест полягає в проведенні лабораторних досліджень окремих зразків за особливістю розташування нуклеотидів у структурі ДНК. Даний вид аналізу є найбільш трудомістким і вартісним, проте й найбільш точним. Для аналізу може бути використано листя, хвоя, кора, деревина й інші компоненти дерев.

Морфологічний та анатомічний аналіз за макроструктурою може бути застосований у польових умовах, тоді як аналіз за мікроструктурою чи ДНК-тест потребує проведення лабораторних досліджень.

Для формування доказової бази й доведення того, що деревина була заготовлена нелегально, необхідно враховувати наступне:

⛔️ деревина, що транспортується без супровідних документів (відсутність лісорубного квитка, товарно-транспортної накладної та інших супровідних документів), а також відповідного маркування (бирок, клейм та ін.), є нелегально заготовленою та не потребує проведення подальшого доведення щодо незаконності її заготівлі.

Для висунення звинувачень необхідно:

📌якнайшвидше виявити незаконно заготовлену деревину та її частини на місцях звалювання дерев, транспортування, складування й перероблення;

📌провести вилучення незаконно заготовленої деревини для порівняння із залишеними пнями, приземними частинами на місці скоєння злочину;

📌у найкоротші терміни звернутися до відповідних спеціалістів для ідентифікації частин деревини як єдиного цілого із подальшим застосуванням морфологічного, анатомічного та ДНК аналізів.

Рубки без спеціального дозволу завдають державі значних збитків, тож вчасно застосований алгоритм щодо ідентифікації незаконно заготовленої деревини та місць проведення нелегальних рубок із здійсненням відповідних слідчих дій дає можливість сформувати доказову базу з позицій законодавства та науково-обґрунтованого лісокористування й притягнути правопорушників до відповідальності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux