• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Чернігівщині триває будівництво у рамках інвестиційної програми ДП "Ліси України"
опубліковано 27 жовтня 2023 року о 15:52

В цьому році на базі Горбачівського лісництва філії «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України» одночасно триває будівництво 2 об’єктів:

Будівництво 1-го в області лісового селекційно-насіннєвого центру з вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою.

Запуск комплексу дозволить вирощувати щонайменше 4 млн сіянців, що дасть можливість в найкоротші терміни створювати якісний садивний матеріал для майбутніх лісових насаджень.

Усі процеси: підготовка субстрату; наповнення та подача касет; висівання насіння; мульчування; полив і пакування садивного матеріалу будуть автоматизовані, що є великим кроком у розвитку лісового господарства Чернігівщини.

Сіянці із закритою кореневою системою, що будуть вирощені у насіннєво-селекційному центрі, по-перше, будуть покривати потребу усіх 5 філій ДП «Ліси України» в області, а також будуть значно якіснішими й приживатимуться у 95% випадків.

За словами генерального директора ДП «Ліси України» Юрія Болоховця, філії мають забезпечити, щоб від загальної кількості сіянців, що висаджуються у рамках програми Президента «Зелена країна», як мінімум 20% мають складати сіянці із закритою кореневою системою.


Будівництво нового типового рекреаційного пункту 4 категорії

Загалом на території України буде збудовано 120 нових рекреаційних пунктів, чотири з яких 4 категорії. Саме на Чернігівщині зараз будується один із них. Створення нових зон для відпочинку стало можливим завдяки масштабному пілотному проєкту ДП «Ліси України».

💬«Завдяки створенню таких пунктів вдасться попередити значну кількість лісових пожеж, які, у 90% з усіх випадків, трапляються через людську недбалість» – зазначив генеральний директор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець під час робочого візиту на Чернігівщину разом з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Русланом Стрільцем та т.в.о Голови Державного агентства лісових ресурсів Віктором Смалем.


Під час поїздки також було підняте питання щодо розмінування лісів філії «Чернігівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

За словами директора філії Вячеслава Киченка, лісові масиви підприємства зазнали значних пошкоджень внаслідок бойових дій, що відбувались тут на початку повномасштабного вторгнення. На даний час розміновано 9,5 тис.га площі лісових масивів філії, ще 3,4 тис.га вимагають розмінування.

Через те, що значна частина лісів залишається замінованою, і зараз невідомо, коли вони знову стануть безпечними для відвідувачів, потреба в рекреаційних пунктах буде і після завершення війни.

Зараз на Чернігівщині діє 68 рекреаційних пунктів, але новий пункт буде значно відрізнятись від вже наявних. Це буде сучасна зона відпочинку, де для відвідувачів наявні альтанки, навіси, дитячі та спортивні майданчики, лавочками з сонячною батареєю для підзарядки гаджетів, питні фонтанчики, лабіринти з зелених насаджень, паркувальні місця для маломобільних груп населення, заготовлені дрова, доступ до води та електроенергії тощо. А головне, що відвідування нової й сучасної зони для відпочинку буде цілком безкоштовним!

💬«Будівництво цих об’єктів на Чернігівщині – ще один із багатьох позитивних наслідків реформи лісової галузі. Завдяки створенню ДП «Ліси України» лісове господарство на прикордонні має змогу розвиватись навіть в умовах воєнного стану» – говорить директор Північного лісового офісу Віктор Чигринець.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux