• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Обмін досвідом у сфері лісового та мисливського господарства, заснований на основі методів інтеграції охорони природи в лісове господарство
опубліковано 09 жовтня 2024 року о 15:04


За ініціативи Товариства наближеного до природи лісівництва Німеччини (ANW) українські лісівники відвідали державне підприємство "Ліси Саксонії".

В рамках заходу німецькі колеги розповіли про:

- основні методи управління у лісах Айнбештоку, площа яких становить 540 тисяч гектарів, що складає 28% від загальної площі лісів Саксонії;

- сучасні методи, які визначають новий підхід до лісоуправління, зокрема - про концепцію наближеного до природи лісівництва, яка стала основою державної стратегії лісового господарства Німеччини;

- важливість переходу до нових практик лісокористування, зокрема впровадження рубок переформування замість традиційних суцільних лісосічних рубок, що вже реалізуються на значній частині території лісгоспу Айнбештоку;

- принципи ведення мисливського господарства та важливість контролю за чисельністю дичини шляхом регулювання її чисельності та полювання;

Німецькі колеги наголосили на важливості дотримання Кіотського і Паризького протоколів та впровадженні програми відновлення боліт і русел рік, що є складовою частиною екологічної стратегії ЄС до 2030 року. Адже, з огляду на стрімке зростання температури з 2000 року та пов'язані з ним кліматичні ризики, необхідно терміново вживати заходів для пом'якшення швидких змін клімату. З 1990 року, після масового всихання деревостану, діє федеральна програма підтримки лісового господарства, Міністерство фінансів приймає активну участь у підтримці лісової галузі, виділяючи значні кошти.

Досліджуючи державні ліси Саксонії, які займають 40% території регіону, делегація отримала можливість побачити на практиці, як принцип наближеного до природи лісівництва реалізується у житті. В умовах змін клімату, такі методи є найефективнішими, адже вони дозволяють зберігати біорізноманіття та забезпечують відновлення лісових земель. Акцентували увагу на багатофункціональному значенні лісів, які є не лише джерелом деревини, але й важливими екосистемами, що виконують численні екологічні функції.

Йоганнес Рідель директор лісгоспу Айбенштоку акцентував увагу на престижності професії лісничого в Німеччині. У лісі основні рішення, які впливають на майбутнє лісу, приймає не директор, а сам лісничий, який формує стратегію управління лісом на основі власного досвіду, часто роблячи оцінку стану деревостану безпосередньо на місці. Лісничі враховують не лише сьогоднішні потреби, але й прогнозують стан лісу у майбутньому. Процес природного поновлення лісів ніколи не припиняється - природа постійно працює і відновлюється. Основним лісівничим заходом є відведення дерев у рубки для управління лісовою екосистемою, рубки поєднують головне користування і догляд за деревостанами. Рубки проводять з прийнятою повторюваністю (5 років) з дотриманням природозберігаючих технологій, під наметом та у вікнах деревостану формується підріст деревних видів, а також практикується створення піднаметових лісових культур.

Не зважаючи на план, який носить, рекомендаційний характер, з ділянки лісничий забирає 20% найкращих дерев, але враховує, щоб залишились дерева середнього ярусу.

У своїй роботі лісничий використовує карти трелювальних волоків, що налаштовуються за допомогою GPS-трекера. Двоє людей маркують точки та з'єднують їх, а спеціальна програма формує карту волоків. Середній чисельний склад працівників на тисячу гектарів лісу становить 2,8 осіб.

Працівники лісових господарств Грюнхальде та Шьонхайде поділились цінним досвідом у галузі планування заготівлі деревини та впровадження ефективних стратегій полювання. Зокрема, наочно ознайомилися з роботою харвестера та форвардера різних розмірів і з різною довжиною стріли. Ці сучасні технології грають ключову роль у процесі заготівлі деревини, адже вони дозволяють знизити ручну працю, підвищити ефективність заготівлі та зменшити шкоду, завдану лісовим насадженням. Окрему увагу було приділено методу мартелоскопа. Цей метод передбачає створення детальної схеми розташування дерев на карті, що дозволяє в онлайн форматі передбачити різні сценарії при проведенні рубок. Для цього обирають мартелоскоп-ділянку, де відмічають різні мікроселища, роблять детальний опис стану дерев, навіть проводять оцінку вартості деревостану. Застосування методу мартелоскопа та облік усіх параметрів в електронних таблицях сприяє більш зваженому та ефективному підходу до планування заготівлі деревини.

Щодо мисливства - в Німеччині воно є формою використання природних ресурсів і пов’язане з правом власності на землю. Станом на 31 грудня 2023 року в Саксонії загальна площа мисливських угідь становить 1 606 379 гектарів.

Мисливські органи поділяються на три рівні: Саксонське державне міністерство, компанія Sachsenforst, що контролює нижчі органи, які займаються видачею ліцензій, проведенням іспитів та контролем за мисливськими товариствами. Мисливці зобов’язані вести спостереження за дикими тваринами та повідомляти про рідкісні види.

Для отримання ліцензії на полювання необхідно пройти відповідний іспит. У Саксонії дозволено полювати на 49 видів дичини, зокрема на оленів і кабанів. Полювання відбувається переважно індивідуально, колективні полювання проводяться рідко. Облік диких тварин здійснюється на основі їх фактичного добування.

Учасники делегації також відвідали лісову школу BadReiboldsgrun, яка забезпечує лісову галузь професійними кадрами. Ознайомилися з роботою дитячих садків і шкіл при лісництвах, які працюють як табори.

По закінченню візиту до Німеччини, який відбувся на запрошення Німецької асоціації природного лісівництва, символічно висадили дерева. До заходу долучились всі члени української делегації, лісівники лісництва Айбеншток лісгоспу Айбеншток, міністр землі Саксонія Гюнтер та міський голова Staab.

У своїй промові німецькі посадовці висловили підтримку українському народу в боротьбі проти російської агресії за незалежність та зазначили, що Саксонія всіляко додається до допомоги Україні.

Українські лісівники подякували німецькій стороні за запрошення та допомогу у боротьбі з агресором і зазначили, що отримали багато корисної інформації від німецьких колег та обов'язково будуть впроваджувати цей досвід в Україні, зокрема щодо ведення лісівництва в умовах, максимально наближених до природних.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux