• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Польові лісовпорядні роботи – найголовніша і найвідповідальніша частина лісовпорядкування
опубліковано 04 вересня 2023 року о 08:28

Лісовпорядкування є основою ведення лісового господарства, йому належить важлива роль в питаннях науково-обґрунтованого ведення лісового господарства, раціонального використання та відтворення лісів, підвищення ресурсного потенціалу насаджень, культури ведення лісового господарства.

Виробниче об’єднання ВО Укрдержліспроект - єдина в Україні організація, яка здійснює обстеження та інвентаризацію лісів держави, визначає норми заготівлі деревини та використання інших лісових ресурсів, встановлює обсяги робіт з відновлення лісів, охорони від пожеж, захисту від шкідників і хвороб.

Розроблені проекти організації та розвитку лісового господарства лісогосподарських підприємств, служать основою виробничої діяльності кожного підприємства на десятирічний період.

Найважливішою частиною лісовпорядкування є польові лісовпорядні роботи, основною частиною яких є лісотаксаційні роботи. В цілому - це комплекс робіт, який здійснюють з метою визначення породного та вікового складу деревостанів, їхнього стану, якісних та кількісних характеристик.

Під час лісотаксаційних робіт здійснюється проєктування господарських заходів: рубок головного користування, рубок з поліпшення якісного складу лісів, лісовідновлення і лісорозведення, заходів з охорони і захисту лісу, які забезпечать збереження лісових ресурсів, сприятимуть створенню стійких, збалансованих лісових екосистем, необхідних для людей та природи на довгу перспективу.

Запроєктовані господарські заходи передбачають збереження природного біорізноманіття лісів, їх життєздатність і продуктивність, можливість найбільш повно виконання лісами екологічних, соціальних та економічних функцій на місцевому і національному рівнях.

Крім таксації лісу в польовий період проводяться обстежувальні роботи: закладаються пробні площі, застосовуються вибірково-вимірювальні методи таксації насаджень, обстежуються лісові культури, природне поновлення, визначається, санітарний стан деревостанів. Під час польових робіт визначаються ресурси харчових, технічних та лікарських рослин, побічних лісових користувань.

Належно виконана таксація лісу, правильно призначені господарські заходи є запорукою успішної діяльності підприємств, а проекти організації і розвитку лісового господарства визначають майбутнє лісових насаджень, їх продуктивність та покращення природоохоронних функцій.

Ключовими фахівцями лісовпорядкування були і залишаються таксатори – представники рідкісної і нелегкої професії. Вони є першопрохідниками найвіддаленіших лісових урочищ, і немає таких лісових ділянок, де б не ступала їхня нога.

В Україні налічується близько 150 інженерів-таксаторів, без цих фахівців і лісовпорядкування, і лісове господарство обійтися не можуть. Таксатори - основний склад лісовпорядних експедицій, їЇхня робота - це географія всієї держави, вивчена особисто, а не за підручниками.

Усвідомлюючи роль і значення лісовпорядкування в лісовій галузі, спільними зусиллями, працею кожного з нас зможемо подолати труднощі воєнного періоду і поступово вирішити проблеми, які накопичилися за останній час.

На фото: виконання польових лісовпорядних робіт з залученням фахівців Комплексної лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект» у філіях ДП «Ліси України».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux