• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Проведено обстеження та обміри дослідних лісових культур дуба звичайного в ДП «Харківська ЛНДС»
опубліковано 31 жовтня 2023 року о 13:02

У межах виконання тематичного плану УкрНДІЛГА імені Г. М. Висоцького науковцями відділу лісовідновлення та захисного лісорозведення (Румянцевим М. Г.) та відділу лісівництва та економіки лісового господарства (Мусієнком С. І., Лук’янцем В. А.) у жовтні було проведено обстеження та обміри лісових культур дуба звичайного віком 2, 8 і 14 років у ДП «Харківська ЛНДС».

Ці дослідні культури були створениі різними методами та видами садивного матеріалу – садінням однорічних сіянців із закритою кореневою системою (ЗКС), вирощених в контейнерах із агроволокна та в пінополістирольних касетах, а також сіянців із відкритою кореневою системою (ВКС) і висіванням жолудів.

Науковці обстежили та провели обміри на 9 ділянках культур, створених після проведення лісовідновної рубки смугово-поступовим способом на зрубах ослаблених порослевих дубових деревостанів (Дергачівське лісництво, квартал 215).

Мета дослідження - опрацювати технології проведення лісовідновної рубки ослаблених порослевих дубових деревостанів із подальшим штучним лісовідновленням.

Кращою приживлюваністю та вищими таксаційними показниками (висотою, приростом за висотою та діаметром кореневої шийки) характеризуються 2-річні лісові культури, створені садінням однорічних сіянців із ЗКС і вирощених в контейнерах з агроволокна.

Культури, створені садінням однорічних сіянців із ЗКС, вирощених в пінополістирольних касетах, а також сіянців із ВКС, характеризуються нижчими показниками.

Так, різниця за висотою відповідно становила 16 і 19 %, приростом за висотою – 24 і 28 %, діаметром кореневої шийки – 4 %.

Приживлюваність відповідно становила 94, 92 і 87 %. Це пов’язано з тим, що коренева система сіянців із ЗКС не травмувалася під час їх викопування та садіння на лісокультурній площі, а також із проведеними заходами з інтенсифікації росту сіянців із ЗКС шляхом листового чи прикореневого підживлення, завдяки яким було досягнуто значно вищих біометричних показників.

Натомість у віці 8 і 14 років різниця між основними таксаційними показниками (висота та діаметр на висоті 1,3 м) лісових культур практично відсутня. У віці 8 і 14 років дещо вищими таксаційними показниками характеризуються лісові культури, створені садінням сіянців із ВКС, далі – лісові культури, створені висіванням жолудів, і сіянцями із ЗКС.

Проте, лісові культури дуба, створені сіянцями із ЗКС, були на рік раніше переведені у вкриті лісовою рослинністю ділянки. Однак, далі з віком відбувається поступове нівелювання різниці між абсолютними значеннями основних таксаційних показників. Проте враховуючи той факт, що лісові культури дуба висіванням жолудів також було створено в той самий час, що й садінням сіянців із ВКС і ЗКС, то можна вважати, що вони відстають за ростом на один рік.

Отримані результати можуть бути використані для удосконалення технології створення й вирощування дубових лісів різними методами та видами садивного матеріалу в південно-східній частині Лівобережного Лісостепу України (лісостепова частина Харківської області).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux