• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
"Шляхи до здорових лісів" України та Словаччини: співпраця лісівників в напрямку адаптації до зміни клімату
опубліковано 08 жовтня 2021 року о 10:36

6-8 жовтня 2021р. в рамках проекту "Шляхи до здорових лісів" пройшов спільний польовий захід: обмін досвідом, практиками і методами адаптації лісів до зміни клімату між лісівниками України та Словаччини.

Цей візит був присвячений, в першу чергу, налагодженню фахових зв‘язків між лісівниками Карпатського регіону зі Словаччини та України, обміну кращими практиками ведення лісового господарства та ознайомленню з досвідом колег, а також знайомству з заходами проєкту.

В рамках візиту учасники відвідали ДП "Ужгородський лісгосп", що на Закарпатті та ДП "Вигодський лісгосп" на Івано-Франківщині, які є партнерами проєкту, поряд з ГО "ФОРЗА" та зі словацького боку – міськими лісами міста Кежмарок, міськими лісами міста Спішська Бела та Державними лісами Татранського національного парку.

Під час візиту в ДП "Ужгородський лісгосп" було проведено ознайомлення з роботою лісгоспу, практиками нажлиженого до природи лісівництва, практиками природозаповідної діяльності, досвідом організації рекреаційної діяльності та співпраці з місцевими громадами, а також роботою з виховання та профорієнтації школярів в рамках роботи шкільних лісництв. 

Словацькі колеги разом із працівниками державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» оглянули буково-дубовий праліс «Тепла Ямка» на базі Кам'яницького лісництва. За словами інженера охорони праці Ужгородського лісгоспу Івана Костіва, тут росте унікальний різновид дуба, а саме «дуб скельний», насіння якого має високоякісні генетичні властивості, а сама порода – стійка до зміни клімату. Також учасники візиту ознайомилися з колекцією червонокнижних рослин, яких в Ужгородському лісгоспі налічується близько 90 різновидів.

В Івано-Франківській області лісівники відвідали ділянки з переформування насаджень задля адаптації лісів до зміни клімату (Людвиківське лісництво), атакож познайомилися з методами вирощування посадкового матеріалу (Шевченківське лісництво). В рамках візиту було проведено і урочисте відкриття новозбудованої лісової дороги в урочищі Городище Вигодської ТГ, що простягається на майже 4 км (3,892 км). Будівництво цієї дороги стало можливим саме завдяки транскордонному інфраструктурному проєкту «Шляхи до здорових лісів".

Директор Вигодського лісгоспу Ігор Лазорко зазначив, що дороги в лісі вийшли за рамки лише важливого економічного значення та набули соціального статусу: "Лісові шляхи суттєво скорочують шлях між сусідніми населеними пунктами, а іноді стають єдиною сполучною ланкою між віддаленими селами. Крім того, лісова інфраструктура відкриває жителям сіл, мандрівникам доступ до тих місць у лісі, які раніше були недоступними. Особливо це важливо у період збору ягід і грибів, – говорить керівник лісгоспу. – Проте найбільш важливі лісові автомобільні дороги для лісівників. Завдяки добрим шляхам працівники лісової охорони оперативно встигають на спалахи пожеж, які ще легко загасити, мають змогу запобігати браконьєрству, та й взагалі, дороги в лісі – це життя для лісогосподарського підприємства».

Лісівники Вигодського лісгоспу розповіли і про подальші плани роботи в рамках проекту, зокрема вдосконалення лісової інфраструктури, включаючи будівництво захисної стіни річки Свіча протяжністю 84 м, і будівництво ще 10 км лісової дороги.

Загалом досвід проведення таких транскордонних заходів демонструє їх актуальність та запит на них з боку фахівців не тільки України і Словаччини, а й інших сусідній країн, робота яких направлена та спільну мету: збереження та ефективне управління лісовими ресурсами Карпатського регіону.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux