• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Торговий відділ Посольства Австрії про Міжнародну виставку-форум технологій лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості LISDEREVMASH '2020
опубліковано 09 жовтня 2020 року о 10:09

Торговий відділ Посольства Австрії про Міжнародну виставку-форум технологій лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості LISDEREVMASH '2020:

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович презентував стратегію розвитку лісового господарства та виділив ключові напрямки лісової реформи:

• Законодавча реформа
• Оцифровка та прозорість лісів
• Реформа ринку деревини
• Податкова та фінансова реформи
• Реформа лісової охорони
• Реформа структури управління

Реструктуризація системи господарювання пропонується відповідно до польської моделі управління лісами.

Цитата: «Проводиться робота, щоб максимально адаптувати польську модель управління лісами до українських умов». Підпорядкування лісових підприємств регіональним лісовим адміністраціям себе вичерпало.
Професор Українського національного лісотехнічного університету у Львові Василь Лавний наголосив на необхідності переходу до нових методів ведення лісового господарства, серед яких також проведення вибіркових, а не суцільних рубкок лісу. Лавний також розповів про якість лісової освіти, яку слід покращувати, особливо це стосується практичної частини навчального процесу. Серед 28 українських вишів, які готують кваліфікованих спеціалістів лісового сектору, лише 3 (Київ, Львів, Харків) мають власну навчальну базу для відпрацювання практичних навичок.

Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук розповів про успіхи та виклики галузі. Серед іншого, було піддано критиці недостатнє державне фінансування лісового господарства, яке становить близько 0,5 цента на гектар лісу. Це особливо проблематично для лісових підприємств у південних регіонах, які борються проти наступу пісків і майже не отримують доходу від торгівлі деревиною. Іншою виявленою проблемою було надмірне розширення заповідних територій, які наприклад в Австрії становлять лише 3% лісу, в Німеччині - 4,6% а в Україні - 16% лісової площі. Марчук наголосив, що замість розвитку нашої лісової галузі та нових робочих місць, ми створюємо рекреаційну зону. Цитата: “Європейські деревообробники незабаром відпочиватимуть в Україні, а наші - поїдуть працювати в Європу”. Мораторій на експорт деревини не приніс користі, оскільки не була розроблена стратегія, можливості фінансування та інвестиційні можливості для підтримки деревообробної галузі.

Розвиток лісового сектору України: проблеми та перспективи

Професор Українського національного лісотехнічного університету у Львові Орест Кийко повідомив про поточний стан та перспективи розвитку лісового сектору. Лісова галузь в Україні виробляє товарів на загальну суму майже 120 млрд. грн. У галузі зайнято близько 200 000 працівників, вона нараховує близько 8 000 компаній. Найефективнішими галузями в лісовому секторі за останні роки були поліграфія, виробництво паперу та деревообробка. Лісове господарство показало найнижчу величину ефективності, виміряну в частці від обороту на одного працівника. Що стосується продажів, виробництво паперу та деревообробка залишаються беззаперечними лідерами ринку.

Професор Кийко наголосив на важливості державної підтримки лісового сектору, особливо в галузі деревяного будівництва, екотуризму тощо. Він пропонує створити лісовий департамент, щоб об'єднати всі лісові галузі під одним дахом. А також аналітичний лісовий центр, заснований на фінській моделі, для врахування та регулювання потреби у деревині окремих галузей лісової промисловості. Також він назвав деякі конфлікти інтересів, які заважають розвитку галузі:

Лісовий сектор&екологів Міністерство фінансів&Держлісагенства

Приватні деревообробні компанії vs державних лісогосподарських підприємств Регіональні адміністрації vs держлісагенства Регіональні аукціонні платформи vs ProZorro Малий бізнес vs великих корпорацій
Укрзалізниця vs великих деревообробних підприємств Заборона на експорт необробленої деревини
Лісовий сектор України vs лісового сектору ЄС

Закон «Про ринок деревини»

Законопроект «Про ринок деревини» після п’ятирічних дискусій між експертами лісового господарства, деревообробної промисловості та економіки з багатьма змінами та доповненнями невдовзі буде зареєстровано народним депутатом Олександром Матусевичем. Представники деревообробної галузі в цілому задоволені цим законопроектом і очікують, що він буде проголосований у парламенті. На противагу цьому, професор Володимир Маєвський з Українського національного лісотехнічного університету вказав на деякі слабкі сторони закону.

Сертифікація лісів та деревообробних підприємств
Україна впроваджує нову систему сертифікації на базі європейської системи PEFC. Наразі в Україні застосовується лише одна система сертифікації лісів FSC. Впровадження системи сертифікації PEFC розширить ринки для деревообробних компаній та створить певне конкурентне середовище. Презентацію системи PEFC підготувала Марія Мара, голова асоціації «Національна добровільна система сертифікації лісу».
Електронні аукціони

Дарина Марчак, перший заступник менеджера ProZorro, зазначила деякі проблеми при реалізації пілотного проекту з електронної торгівлі деревиною, а саме недружній для користувачів інтерфейс та високий внесок за реєстрацію. Нещодавно компанія ProZorro змінила користувацький інтерфейс та зменшила витрати на реєстрацію втричі.

Лісові компанії Закарпаття, Житомира та Івано-Франківської області є абсолютними лідерами за кількістю аукціонів деревини на #ProZorro з лютого по серпень 2020 року. На Закарпатті успішно проведено понад 200 аукціонів, тоді як у Київській та Тернопільській областях менше 50. Лісогосподарські підприємства Житомирської області отримали майже 70 000 грн. доходу завдяки ProZorro.

Більшість тендерів не відбулися через суттєво завищені ціни на деревину. Голова Асоціації деревообробних компаній Закарпаття був стурбований поточною тенденцією на ринку деревини. Він попередив про негативні наслідки повного переходу до електронної торгівлі деревиною, наводячи як приклад різке падіння деревообробної галузі Словаччини.

Представники регіональних асоціацій закликали визнати запропоновану урядом систему продажу деревини через ProZorro (або під її управлінням) неприйнятною. Цитата: "Це примітивна програма підвищення цін на деревину та перекачування грошей у бізнесу". Впровадження цієї системи, на їхню думку, неминуче призведе до повної ліквідації деревообробної галузі та масового безробіття. Представники асоціацій наголосили, що ціни на деревину залишаються надмірними (IV квартал року), а обсяги деревини, що виставляється на аукціонах, зменшуються, що призведе до закриття компаній через брак сировини. Вони вимагають збереження прямих контрактів з часткою від 60 до 100% для провідних регіональних платників податків у деревообробній галузі.

Деревопереробні компанії стурбовані можливим скасуванням заборони на експорт, оскільки це призведе до подорожчання та дефіциту необробленої деревини. Натомість лісогосподарські підприємства зацікавлені в експортних доходах, оскільки вони не отримують достатнього державного фінансування для виконання пріоритетних завдань, таких як лісовідновлення та пр

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux