• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У зв’язку з настанням стійкої вологої погоди та утворенням снігового покриву підійшов до завершення пожежонебезпечний період 2023 року
опубліковано 24 листопада 2023 року о 12:24

З початку року на території лісових масивів підприємств, установ та організацій Держлісагентства виникло, локалізовано та ліквідовано 592 пожежі на загальній площі 905,8 га., з яких - 35 великих лісових пожеж на площі 446,6 гектарів. Орієнтовні збитки, завдані пожежами склали 7 млн гривень. Особливо небезпечними є пожежі у лісах, які забрудненні залишками вибухонебезпечних предметів.

Облік пожеж здійснювався без урахування значної частини лісів (Запорізької, Луганської, Миколаївської, Донецької та Херсонської областей), де велися бойові дії та значна частина територій яких наразі перебуває під окупацією.

З метою попередження лісових пожеж лісівниками здійснено ряд профілактичних заходів: прокладено 37,5 тис. км мінералізованих смуг та проведено доглядів за вже існуючими 165,8 тис. км, перекрито 10686 позапланових доріг. Постійно контролюється пожежна ситуація за допомогою камер відеоспостереження, а також проводиться патрулювання лісових масивів державною лісовою охороною.

Зокрема, проведено 16255 рейдів лісовими масивами щодо дотримання Правил пожежної безпеки в лісах України. На порушників складено 186 адміністративних протоколів. Загальна сума штрафів склала 293,8 тис. грн.

Разом з тим, завдяки злагодженій роботі державної лісової охорони та пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, оновленню матеріально-технічної бази, у лісах Держлісагентства цьогоріч вдалося зменшити кількість загорянь майже в два рази. Площа пожеж у порівнянні з минулим роком зменшилася в 20 разів.

В рамках співпраці з Державною службою з надзвичайних ситуацій підприємствам та установам Держлісагентства передано: 14 спецавтомобілів, 20 пожежних автоцистерн, гусеничний транспортер, а також мотопомпи, шоломи, спецодяг для пожежних та засоби захисту органів дихання. Наразі триває реалізація ще ряду спільних ініціатив, спрямованих на підсилення спроможностей державної лісової охорони!

Окрім того, на виконання зобов’язань в рамках Меморандуму «Про співробітництво між Державним агентством лісових ресурсів України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій» з метою збереження лісів від пожеж, налагодження відносин, а також забезпечення проведення заходів із розмінування територій державного лісового фонду підприємствами, установами та організаціями Держлісагентства розроблено та впроваджено спільні перспективні плани поетапної реалізації Меморандуму з територіальними підрозділами ДСНС. Зокрема, визначено алгоритм взаємодії з військовими адміністраціями, місцевими органами влади, представниками територіальних громад та залучення у встановленому порядку для розмінування/обстеження територій, об’єктів, лісових доріг піротехнічних підрозділів ДСНС, підрозділів вибухотехнічної служби Національної поліції, організацій з гуманітарного розмінування, міжнародних організацій, а в зонах відповідальності військових формувань – вибухотехніків Збройних сил України.

Варто зазначити, що попри заборону на відвідування лісів через мінну небезпеку, населення нехтує безпекою й вирушає до лісу у пошуках грибів, ягід та інших недеревних ресурсів лісу чи на пікнік, чим створюють загрозу не лише власному життю, а й провокують виникнення лісових пожеж.

Як відзначають фахівці відділу охорони і захисту лісів, переважна частина всіх загорянь виникла з вини населення 48%. Через обстріли рф виникло близько 42% лісових пожеж та 10 % з інших причин.

Тож, нагадуємо, що згідно з рішеннями обласних військових адміністрацій на період воєнного стану у більшості областей діє обмеження на відвідування лісів. Задля безпечного відпочинку пропонуємо відвідати рекреаційні пункти, спеціально облаштовані лісівниками по всій країні (https://forestry.org.ua/mv.).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux