• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
В режимі онлайн відбулося засідання Громадської ради
опубліковано 17 квітня 2024 року о 12:58


Розпочинаючи засідання, голова Громадської ради Петро Лакида представив Звіт про діяльність органу за 2023 року та орієнтовний план роботи на 2024 рік.

Серед ключових питань, на порядку денному:

▪️ Обговорення Проєкту Закону № 9516 від 20.07.2023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах»;

▪️ Обговорення питання щодо ситуації з блокування оформлення Митною службою України необрізних пиломатеріалів (код 4407) та оциліндровочних колод (код 4404).

Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук ознайомив учасників з основними положеннями Законопроєкту № 9516 та проблемними питаннями, що виникли на шляху його проходження.

 «Проєкт Закону протягом останніх місяців пройшов обговорення і підтриманий в Національному університеті біоресурсів і природокористування України, за участі експертів, виробничників і науковців, а також науково-технічною Радою відділення біології НАН України, до якої входять провідні вчені з ботаніки, біології, екології та лісівництва. Прийняття його дозволить оперативно розробляти наслідки стихійних явищ (горільники, буреломи) в лісах України, не витрачаючи кошти на ОВД щодо оцінювання санітарних рубок, без довгострокових витрат часу, втрат якості деревини, втрат місцевих бюджетів та мільйонних сум на проведення ОВД.  Адже тільки за останніх 5 років на ОВД ДП «Ліси України» витратило біля 100 млн грн. Ці кошти як ніколи потрібні ЗСУ, як і деревина, яка місяцями гниє очікуючи проведення ОВД. Ці затрати лягають на вартість деревини та впливають на розвиток деревообробки.

В країнах ЄС ці санітарні рубки називаються рятувальними і ОВД на них не проводиться. Директива ЄС передбачає проведення ОВД виключно при зміні цільового призначення земель лісового фонду на інші, не пов’язані з лісом цілі. В нашому випадку зміна цільового призначення земель не проводиться і через рік на місці вражених лісів будуть висаджені нові», - зауважив Юрій Марчук.

За результатами засідання Громадською радою прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням поставити на голосування та підтримати у першому читанні Законопроєкт № 9516, підтриманий Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Голова Асоціації деревообробників Львівщини Микола Когут проінформував учасників про критичну ситуацію у галузі деревообробки, що виникла через блокування оформлення Митною службою України необрізних пиломатеріалів (код 4407) та оциліндровочних колод (код 4404).

Він розповів про ситуацію щодо блокування транспорту із окремими експортними виробами з деревини. Зокрема, пиломатеріалами, які митниця почала класифікувати як «лісоматеріали в природному стані, зрубані, переважно з відрубаними гілками, а також з вилученим зовнішнім або як із зовнішнім, так і внутрішнім шаром кори, або лише з вилученими опуклостями».

 «Такі дії найближчим часом можуть призвести не лише до збитків та банкрутства окремих деревообробних підприємств, але й стануть причиною розірвання контрактів із закордонними партнерами», - зауважив Микола Когут.

Стосовно ситуації з блокуванням оформлення Митною службою України необрізних пиломатеріалів (код 4407) та оциліндровочних колод (код 4404) Громадська рада ухвалила рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та Державної митної служби з проханням розглянути питання розблокування транспорту вітчизняних експортерів, який більше місяця простоює на штраф-майданчиках митниць в різних областях України та відновлення митного оформлення вищезгаданих товарів в межах чинного законодавства.

📌До складу Громадської Ради Державного агентства лісових ресурсів України входить 35 громадських організацій, серед яких - лісівники, деревообробники, екологи та науковці.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux