• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відбулося засідання розширеної колегії Держлісагентства, в ході якого підсумували роботу лісової галузі за 2023 рік та окреслили плани і завдання на 2024 рік
опубліковано 01 березня 2024 року о 09:40


Лісова галузь України у 2023 році показала найкращі фінансові результати за всю історію незалежності нашої держави. Попри війну, заміновані території і скорочення об’ємів заготівлі деревини.

1. Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за 2023 рік доповіла начальниця Відділу економіки Ольга Філько.

▪️ За 2023 рік підприємствами галузі сплачено до бюджету 9 млрд 156 млн грн податків та 1 млрд 665 млн грн єдиного соціального внеску;

▪️ Підприємства галузі отримали 23 млрд 594 млн грн доходу від реалізації продукції, що на 323 млн гривень більше, ніж 2022 року;

▪️ Чистий прибуток підприємств склав 2 млрд 892 млн грн. Для порівняння у 2022 році – це було 1 млрд 190 млн грн, у довоєнний 2021 рік – 1 млрд 17 млн грн;

▪️ Обсяги заготівлі деревини від усіх видів рубок в цілому по галузі зменшилися з довоєнних 18 млн м3 до 15,7 млн м3, з яких близько 13,1 млн м3 заготовлено підприємствами Держлісагентства;

▪️ Середня заробітна плата працівників галузі у 2023 році збільшилася в порівнянні з відповідним періодом 2022 року на 7% і склала 20972 гривень;

▪️ Рентабельність діяльності збільшилася з 4,9% до 12,3%;

2️. Про результати лісокультурного виробництва у 2023 році та завдання на 2024 рік розповів начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Ігор Будзінський.

▪️ Відтворено лісів у 2023 році на площі 35,2 тис. га, з яких створено нових лісів на площі 5,9 тис. га;

▪️ Сприяння природному поновленню на землях, які раніше не були вкриті лісовою рослинністю проведено на площі 17,6 га;

▪️ В рамках виконання програми Президента України «Зелена країна» висаджено 197,5 млн дерев.

3. Президент Всеукраїнської асоціації мисливців та користувачів мисливських угідь Віктор Червоний проінформував про сучасний стан мисливського господарства.

«У звʼязку з війною та забороною полювання мисливська галузь України перебуває на межі знищення.

Як наслідок, за майже дворічний термін дії воєнного стану в Україні, чисельність диких хижаків зросла у кілька разів. Зокрема лише лисиці стало більше у 4,5 рази. Це призвело до різкого погіршення ситуації зі сказом. Разом з тим Україна зайшла в третю хвилю епідемії африканської чуми свиней (АЧС), яка шириться Європою. З жовтня 2023 року реєструється значне зростання випадків АЧС.

Відповідно офіційних даних, одержаних від Держпродспоживслужби, якщо кількість виявлених неблагополучних пунктів щодо сказу в Україні в 2021 році склала – 640, а в 2022 р. – 469, то вже в 2023 р. – 1086, тобто за рік спостерігається ріст більше, ніж у два рази», - наголосив Віктор Червоний.

4. Підсумовуючи засідання у своєму виступі окреслив плани та завдання Держлісагентства на 2024 рік, зокрема акцентував увагу на наступних напрямках.

▪️ Цифровізація процесів. Проінформував про вже розроблені та впроваджені компоненти унікального цифрового ланцюга прослідковуваності для українського ринку деревини (е-лісорубний квиток, е-сертифікат про походження деревини, е-ТТН із фотофіксацією) та детально зупинився на подальшому впровадженні нових компонентів ланцюга та вдосконалення системи ЕОД, що в результаті дозволить створити найкраще рішення у світі для контролю за деревиною (LIDAR, е-система декларування, штучний інтелект для аналізу фото у ТТН, фотофіксація для всіх лісокористувачів, оснащення лісовозів GPS-трекерами, динамічна карта лісовозів, оповіщення про рух без е-ТТН, оповіщення про рух без е-Наряду).

▪️ Міжнародна діяльність. Пріоритетним лишається питання щодо залучення міжнародних коштів на відновлення галузі та впровадження реформ.

▪️ Подальше реформування галузі. Наступний крок - реорганізація наукових установ, лісозахисних спеціалізованих підприємств та національних парків.

▪️ Одним із пріоритетних напрямків лишається робота зі збереження самозалісених земель, яких ідентифіковано Держлісагентством та подано клопотань на площу 1,8 млн га. Сподіваємося на максимальне сприяння місцевих органів самоврядування, оскільки наразі процес погодження рухається повільно - опрацьовано близько 20 % наших звернень, з яких погоджено передачу самозалісених земель на площу 34,4 тис. га.

▪️ Продовжуємо працювати над вдосконаленням нормативно-правової бази. У фокусі: розробка нормативних документів, які регламентують проектування будівництва лісових доріг; внесення змін у правила перевезень в частині поширення цифрових інструментів контролю за прослідкованістю деревини (фотофіксація, GPS трекери) на всіх лісокористувачів; розширення кодів УКТ ЗЕД на окремі види готової продукції, які дотепер експортувалися без сертифікатів; прийняття проекту Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України» та проекту постанови Кабінету Міністрів України “Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану, а також запровадження принципів наближеного до природи лісівництва”.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux