• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
ПРОТОКОЛ № 2 засідання Громадської ради при Держлісагентстві від 15.06.2022

15 червня 2022 року 

м. Київ


У зв’язку із запровадженням на території України військового стану, засідання було проведено з 10:00 до 11:30 в режимі відео конференції з використанням програмного забезпечення ZOOM.

Участь у засіданні взяли 23 представника Громадської ради (список додається).

В роботі Громадської ради взяли участь:

1. Лицур І.М. – начальник Управління стратегії та економічного розвитку Держлісагентства

2. Зібцев С.В. - Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж

3. Павліщук О. – НТ «Товариство лісової сертифікації в Україні».

4. Попков М.Ю. – ГО «Відкритий ліс».

5. Лиховид Інна – кореспондент «Лісовий і мисливський журнал».


Перед початком засідання члени Громадської ради хвилиною мовчання вшанували пам'ять Цибка О.О., який загинув звільняючи Бучу від російських окупантів.

Проєкт порядку денного:

1. Першочергові заходи забезпечення ефективної діяльності підприємств лісового господарства в умовах військового стану. Доповідачі – Лицур І.М., Кривов’язий С.Й. (регламент — до 20 хв.)

2. Ведення лісового господарства в умовах ризиків забруднення території вибухонебезпечними предметами та проведення заходів з попередження виникнення лісових пожеж. Доповідач ‒ Зібцев С.В. (регламент — до 20 хв.)

3. Про Гендерний план дій лісового сектору України. Доповідач Дербаль Ю.Ю.(регламент — до 15хв.)

4. Різне

Зазначений проєкт порядку денного та регламент виступів були одноголосно підтримані учасниками засідання.



1. Слухали: Першочергові заходи забезпечення ефективної діяльності підприємств лісового господарства в умовах військового стану.

  • Презентація Лицура І.М. - додається. на 12 арк.
  • Зокрема зазначено, що в ході бойових дій 42 лісогосподарських підприємства було окуповано, на площі понад 20% лісових земель велись бойові дії з російськими загарбниками. Відповідно ці території потребують проведення певних робіт для безпечного ведення лісового господарства.
  • На даний час на окупованій території перебуває 19 державних лісогосподарських підприємств; на площі приблизно 600 тис га наразі ведуться бойові дії.
  • До лав збройних сил України вступило майже 5500 лісівників. Для потреб армії передано 32 об'єкти нерухомого майна, 577 одиниць автотранспорту.
  • Шкода, завдана бойовими діями лісовому господарству, становить 13,2 млрд грн. (без врахування того, що зараз відбувається на окупованих територіях).
  • Без житла залишились 127 працівників лісової галузі (нині немає достовірної інформації по окупованим територіям). На сьогодні фінансова допомога виділена людям, які на даний час вже можуть приступити до відбудови житла.
  • Підприємствами Держлісагентства вже надано допомоги Збройним силам України та іншим воєнізованим формуванням на суму майже 200 млн грн.
  • За час війни підприємствами Держлісагентства реалізовано продукції (без ПДВ) на суму 8532987 тис грн; заготовлено деревини 3962 тис. кбм, в т.ч. ділової деревини — 653 тис. кбм., відтворено лісу — 18604 га.,; сплачено податків до всіх рівнів та ЄСВ — 3516849 тис. грн. (що на 7% більше ніж за відповідний період минулого року).
  • В зв'язку з воєнним діями збільшилась площа лісових пожеж, й на сьогодні вона становить більше 10 тис. га.


  • Відповідаючи на запитання Кравця П.В. щодо галузевої програми, яка передбачає обстеження територій на наявність вибухонебезпечних предметів, Лицур І.М. зазначив, що відповідної стратегії чи програми в галузі немає, проте здійснюється постійна співпраця з службами ДСНС, які мають свою стратегію та план робіт щодо проведення обстежень та очищення територій. За попередніми підрахунками для повного переведення територій для проведення на них безпечної лісогосподарської діяльності знадобиться 3-4 роки.
  • Лакида П.І. - чи приймає Держлісагентство якісь кроки для вирішення питання проведення ОВД на згарищах, адже військові дії призвели до збільшення площі лісових пожеж. Лицур І.М. підкреслив, що питання проведення ОВД надзвичайно болюче й важливе для галузі. Ще в перших числах березня п.р. Держлісагентством був сформований пакет документів з пропозиціями для змін до понад 20 нормативно-правових актів, які забезпечили б роботу галузі в умовах воєнного стану. Першим з них було питання відміни проведення ОВД на горільниках. На жаль до цього часу це питання не вирішене.
  • Марчук Ю.М. - Чи планує Держлісагентство проведення координаційних нарад з основними споживачами деревини — обласними деревообробниками? Наразі вже спостерігається спад ринку деревини. Відповідаючи на питання Лицур І.М. зазначив, що Держлісагентство постійно контактує з деревообробниками, тому наразі питання проведення нарад не розглядалось.
  • Марчук Ю.М. запропонував від імені Громадської ради надіслати звернення на адресу Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В. щодо невирішення питання про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Також Марчук Ю.М. поіформував присутніх про допомогу, яку надає Товариство лісівників України для відновлення Укрдержліспроект та запропонував членам Громадської ради переглянути власні можливості та налагодити контакти з міжнародними партнерами щодо надання фінансової допомоги та відновлення інфраструктури галузі.


  • Кривов'язий С.Й. поінформував присутніх, що ЦК Профспілки працівників лісового господарства з початком війни не припиняв свою роботу та працює в режимі військового стану. На даний час Профспілка вже надала фінансову допомогу працівникам галузі на суму понад 14 млн. грн. На жаль, згідно законодавства, державні підприємства не мають можливості надавати благодійницьку допомогу. В умовах військового стану, вимушеної евакуації людей потрібно виважено підходити до прийняття структурних змін в галузі.
  • На адресу Профспілки надійшла допомога 190 тис. грн від литовських колег.
  • Залишається проблемним питання надання та доставки адресної фінансової допомоги працівникам південно-східного регіону.


  • Лакида П.І. звернувся з пропозицією до Лицура І.М. розглянути питання щодо вирівнення оплати працівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства та працівників відповідного рівня в структурі держлісгоспів.


Учасники засідання одноголосно вирішили:

  • 1. Інформацію викладену в доповіді Лицура І.М. взяти до відома.
  • 2. Направити звернення Громадської ради на адресу Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Бондренка О.В. щодо невирішення питання про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

2. Слухали: Ведення лісового господарства в умовах ризиків забруднення території вибухонебезпечними предметами та проведення заходів з попередження виникнення лісових пожеж.

  • Презентація Зібцева С.В. - додається на 23 арк.
  • Марчук Ю.М. підтримав Зібцева С.В. в питанні щодо невідповідність постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 “Порядок організації охорони і захисту лісів” чинному законодавству. Марчук Ю.М. також зазначив, що назріла необхідність перегляду роботи Укрдержліспроекту при призначенні лісогосподарських заходів в хвойних лісах, які межують з населеними пунктами. Марчук Ю.М. запропонував Зібцеву С.В. розглянути можливість ознайомлення КМУ, ВРУ, Міндовкілля з рекомендаціями розробленими Регіональним Східноєвропейським центром моніторингу пожеж.
  • Лакида П.І. вніс пропозицію направити звернення на адресу Кабінету Міністрів України щодо невідповідність постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 “Порядок організації охорони і захисту лісів” чинному законодавству.


За результатами розгляду питання одноголосно вирішили:

  • Інформацію викладену в доповіді Зібцева С.В. взяти до відома.
  • Направити спільне звернення Громадської ради та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж на адресу Кабінету Міністрів України щодо невідповідність постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 “Порядок організації охорони і захисту лісів” чинному законодавству.


3. Слухали: Про Гендерний план дій лісового сектору України.

  • Презентація Дербаля Ю.Ю. - додається на 7 арк.
  • В обговоренні питання взяли участь Кривов'язий С.Й., Лакида П.І.

За результатами розгляду питання одноголосно вирішили:

  • Інформацію, викладену в доповіді Дербаля Ю.Ю. взяти до уваги.
  • Громадська рада підтримує проект Гендерного плану дій лісового сектору України та рекомендує членам Громадської ради, за можливості, 29 червня долучитись до онлайн обговорення проекту Гендерного плану дій лісового сектору України.
  • Звернутись до Держлісагентства з пропозицією:

- погодити проект Гендерного плану дій лісового сектору України;

- звернутись до Міндовкілля з клопотанням щодо затвердження фінальної версії Гендерного план дій лісового сектору України.


4. Різне. 

  • В порядку інформування Лакида П.І. озвучив звернення ГС “Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь” направлене Президенту України, Державному агентству лісових ресурсів щодо заборони відвідування мисливських угідь користувачами мисливських угідь (єгерський штат). Звернення додається на 2 арк.
  • Лакида П.І. запропонував розглянути питання щодо включення до складу Громадської ради наступного за рейтингом кандидата до складу Громадської ради (відповідно до рейтингового голосування на установчих зборах).

Голова

Громадської ради при 

Держлісагентстві

Петро Лакида

Секретар Громадської ради 

при Держлісагентстві 

Ольга Клименко

 

Додатки:

  1. Першочергові заходи забезпечення ефективної діяльності підприємств лісового господарства в умовах військового стану
  2. Звернення ГС ВАМКМУ до Президента України
  3. Ведення лісового господарства в умовах ризиків забруднення території вибухонебезпечними предметами та проведення заходів з попередження виникнення лісових пожеж - Зібцев С.В.
  4. Гендерний план дій лісового сектору України
  5. Гендерний план дій лісового сектору України - ЛІСИ В ЖІНОЧИХ РУКАХ (FEM4FOREST)
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux