• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Де побачити зубрів, оленів, косуль та інших диких тварин в природному середовищі
опубліковано 16 січня 2021 року о 16:08

Навіть найсучасніші і багаті зоопарки, не можна порівнювати з життям тварин на волі. Тим, хто любить природу і мріє поспостерігати за ссавцями або птахами в природному середовищі існування, за враженнями краще відправитися на фотополювання в один з національних парків, заповідників або мисливські угіддя.

Тим більше зима - чудовий час для споглядання диких звірів та «селфі з твавиринами». Тільки уявіть велетенського зубра чи оленя лише в кількох десятках метрах від тебе! Така розвага точно сподобається і дорослим, і дітлахам.

👉 Сухолуччя

На березі Київського водосховища біля села Сухолуччя розташоване Дніпровсько-Тетерівське державне лісомисливське господарство. Справа в тому, що багато часу звичайним людям до цього місця не було доступу. Відвідати цей вражаючий мисливський комплекс повинен кожен, хто полюбляє споглядати за дикими звірами. Тут можна побачити оленей, косуль, баранів та деяких свійських тварин.

Як дістатися:

Село Сухолуччя розташоване в 70 км від Києва. Доїхати до села можна автобусом зі столиці від автовокзалу «Полісся».

 

Національний природний парк «Джарилгацький» 

Національний природний парк «Джарилгацький» знаходиться в Херсонській області на межі з Кримом. Адміністративний центр розташований в м. Скадовськ. Парк був утворений 1999 року з метою збереження природних та історично-культурних об’єктів північного Причорномор’я.

Острів Джарилгач по справжньому дика та унікальна місцина для України. Тут переважає степ, болотна, солонцева та солончакова рослинність. Острів слугує однією з основних баз для перелітних птахів у Європі (на зимуванні їх кількість сягає понад 150 тис. особин). До Червоної книги України занесено 21 вид рослин та 110 видів тварин.

На території Джарилгацького парку легко зустріти диких тварин: оленів, диких кабанів, муфлонів, єнотовидних собак. Це дивовижне місце для фотополювання. В прибережній зоні можна спостерігати дельфінів. З рукотворних об’єктів острова варто звернути увагу на старий маяк зведений в 1902 році.

Влітку острів Джарилгач приваблює чимало туристів, що шукають певну екзотику. Тут безмежний простір з білосніжними пляжами та мало людей. Щоденно зі Скадовська курсує пароплав, який привозить та забирає туристів. Останніми роками на Джарилгачі почали будувати приватні садиби для відпочинку.

«Джарилгацький» національний природний парк – місце для справжніх романтиків. Багато сонця та білосніжного піску, гармонійне сусідство з дикими тваринами, неймовірні світанки з неповторним морським повітрям, все це чекає вас на Джарилгачі.

Регіональний ландшафтний парк «Міжрічинський»  

Всім бажаючим познайомитися поближче із загадковим світом диких тварин, неодмінно, треба відвідати «Міжрічинський» парк. Він розкинувся між Дніпром та Десною у селі Отрохи Чернігівської області. Парк був створений для збереження рідкісних тварин, рослин, природних ландшафтів. Фотосафарі у дивовижному та велетенському за площею парку залишить незабутні спогади. Це місце актуальне для відвідування як влітку, так і взимку.

Як дістатися:
Для тих, хто подорожує власним транспортом, треба їхати по трасі Київ – Вишгород – Десна – Чернігів. На автобусі можна добратися від київського автовокзалу «Полісся» до Чернігова (з першої платформи).

Сколівські бескиди

Національний природний парк «Сколівські бескиди» – чудове місце розташоване в місті Сколе Львівської області. Тут зібрана велика кількість не тільки звичайних диких звірів, але й тих, які занесені до Червоної книги. Ведмеді, дикі кабани, зубри та багато інших тварин можна споглядати в парку. Особливо полюбляють тут бувати маленькі відвідувачі. Досить розкішний парк взимку.

Як дістатися:
Зі Львова до парку проходить автодорога Е471 Львів – Мукачево. Також автостанції Львова курсують автобуси до міста Сколе. З Києва можна доїхати на поїзді (до станції Сколе).


Сеймський заповідник
Найвеличезна заповідна зона в Сумській області – це «Сеймський заповідник». На території парку можна зробити унікальне фотосафарі. Тут найбільш тварин водно-болотного комплексу: бобри, видри, водяні ондатри, єнотовидні ондатри. Є тут і зубри, лосі, кабани, лисиці та багато інших тварин та птахів. 

Як дістатися:
На автомобілі потрібно доїхати до Путивлі по трасі Р44. З Сум до Путивлі можна добратися рейсовим автобусом з автостанції.


Беремицьке

Близько 80 видів різних тварин можна зустріти в парку природи «Беремицьке», який розташований в однойменному селі Чернігівської області. Для відвідувачів проводять екскурсії та майстер-класи. Тут можна побачити благородних оленів, тарпанів, косуль, лосів, вепрів та інших тварин. На тереторії парку є можливість зупинится в будиночках або наметах.

Як дістатися:
До парку на машині веде автошлях Т1008. На автобусі можна добратися з автостанції Чернігова.

 

Асканія-Нова

Дивовижний заповідник «Асканія-Нова» відкритий для всіх бажаючих приголомшливого відпочинку в світі диких тварин. Він розташований в однойменному смт. Асканія-Нова Херсонської області. На території заповідника мешкають рідкісні та незвичайні види тварин, зубри, олені, косулі, верблюди, зебри та навіть страуси. Екскурсії проводяться з 1 квітня по 10 листопада.

Як добратися:
З автовокзалу Херсона постійно рухаються автобуси до смт. Асканія-Нова, розклад яких можна дізнатися на офіційному сайті автовокзалу міста.

 

Галицький національний природний парк

В таємний світ диких звірів можна поглинутися, відвідавши «Галицький національний природний парк». Він розташований в с. Крилос Івано-Франківської області. Тут можна знайти безліч цікавих тварин – кабани, ведмеді, олені та інші, які зачарують дорослих та дітей. Найбільш оптимальним період для відвідування – літо.

Як дістатися:
З Івано-Франківська до села Крилос можна доїхати на автобусі з автовокзалу. На машині треба їхати по трасі Львів – Буковель Н09.

 

Єланецький степ

Подивитись на диких тварин рекомендуємо в природному заповіднику «Єланецький степ» села Калинівка Миколаївської області. Тут можна, окрім фотосафарі, також насолодитися привабливими барвистими цвітінням різнотрав’я. У різні пори року степ змінює свої привабливі кольори. Тому, відвідувати заповідник можна в будь-який період року.

Як дістатися:
З Миколаєва можна добратися до Єланецька на автобусі, а звідти вже до заповіднику на маршрутному таксі. Подорожуючи на автомобілі, доїхати до степу можна по трасі Н14.

 

Центр реабілітації бурого ведмедя НПП «Синевир»

Популяція бурого ведмедя в нашій країні нараховує близько 300 осіб. Утримання цих тварин, на жаль, відбувається у неналежних умовах. Тому в Україні був створений спеціальний Центр реабілітації бурого ведмедя «Синевир». Комплексний заповідник охоплює вершину Тереблянської вершини Закарпаття. В цьому парку створені всі умови, які відповідають природному середовищі існування ведмедів.

Як дістатися:
З Ужгорода, Львова, Хуста, Івано-Франківська можна доїхати до Синевира, Ольшан, Торуня рейсовим автобусом.

 

Берегівське лісове господарство

На території Берегівського району окрім іменитих термальних вод є також дубові діброви та мисливські угіддя, які ще з XIV належали родині графа Шенборн. Ще у ті часи представники знатного роду зупинялись тут під час полювання, так як в лісах водились кабани, ведмеді, козулі, вовки, лисиці, лані, зайці, фазани. У радянський період землі, разом із будівлею, перейшли у державну власність. З часом тут утворено лісомисливське лісництво Нове Село (до 1991 року Берегуфалу мало назву Нове Село). Сьогодні тут функціонує Берегуйфалівське лісництво Берегівського лісгоспу. І саме тут можна приїхати і побачити велику кількість оленів, козуль, кабанів. Тварини не бояться людей, тому можна спокійно їхати туди і робити фото з копитними.

Як добратися:
Можна доїхати до міста Берегово, а далі до села Нове Село (Берегуйфало).
- Залізничний транспорт: прямий поїзд зі станції Київ та Львів доїзд до залізничної станції Берегово, з міста: Мукачево, смт.Батєво.
- Автомобільний транспорт: через місто проходить європейський автошлях — E54

 

Національний природний парк «ГАЛИЦЬКИЙ»

Тваринний світ представлений карпатськими і подільськими видами. Тут живуть: олень шляхетний, лисиця звичайна, козуля європейська, кабан, заєць сірий, тхір чорний, ласка, білка звичайна, борсук, куниця звичайна, мідниця звичайна, їжак європейський, хом'як звичайний, ондатра, щур водяний, видра річкова та інші. На теренах парку можна навіть зустріти ведмедя бурого, кота лісового, норку європейську. Також тут є 9 видів кажанів, зокрема у місцевій печері знайдено колонію підковика малого, утворену самицями.

Особливе місце у роботі «Галицького» посідає вивчення орнітофауни — завдяки водно-болотним угіддям (зокрема Бурштинське водосховище, р. Дністер, риборозплідні ставки) тут налічується 85 видів птахів, з яких 57 видів розмножуються на території парку (виявлено першу гніздівлю рідкісного виду — косаря). Саме з водоймами пов'язане життя й таких рідкісних представників української фауни, як стерлядь, вирезуб, харіус європейський, чернь білоока, гоголь, крохаль довгоносий, скопа, кроншнеп великий, видра річкова та інші.

  

ТОВ СМП «Моровське»

На Придесенні, в лісових угіддях Чернігівського ОУЛМГ чимало таких місць, лісових урочищ, заплавних луків біля озер і річок, які своєю красою, щедрим розмаїттям фауни і флори притягують до себе, наче магнітом, не лише жителів Сіверського краю й багатьох регіонів України, але й представників інших національних культур і територій колишнього Союзу.

ТОВ СМП «Моровське» - це, мабуть, одне з найбільш унікальних мисливських господарств в Україні. 

У «Моровському» на ста шістдесяти гектарах лісового масиву і заплавних луків створено належні умови для вільного життя і розмноження унікальних видів диких тварин і червонокнижних птахів. Тут, у мисливському господарстві, так би мовити, на постійній «прописці» вже мешкають і вільно почуваються коні Пржевальського, європейські олені, муфлони, лані європейські, дикі кабани, лосі, косулі європейські, буйволи африканські, гірські козли, лами і вже років зо два, як тутешнє сімейство диких тварин поповнилося гарними і здоровими шотландськими коровами і биками.

З останніми «іноземцями» надивовижу швидко подружилася одна з корів породи «біла українська». На заплавних луках мисливського господарства також мешкають червонокнижні птахи орлан білохвостий і чорний лелека.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux