• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Держлісагентство: в лісах України проведено понад 25,6 тис. протипожежних профілактичних рейдів
опубліковано 01 лютого 2021 року о 22:50

Лісівники, які захищають, дбають за лісовими насадженнями та створюють лісові масиви в нашій державі з настанням пожежонебезпечного періоду першочергово всі сили направляють на недопущення виникнення лісових пожеж та оперативного виявлення осередків загорань.

Знаючи, що пожежі краще запобігти, ніж боротися з загораннями лісу та їх наслідками, охорона лісів від пожеж на пульсі лісівників. Працівники державної лісової регулярно вдосконалюють методи по вчасному виявленню та гасінню лісових пожеж: із настанням пожежонебезпечного періоду спільно з працівниками ДСНС України проводять рейди, встановлюють камери відеонагляду за лісами, закуповують квадрокоптери, тощо. Однак через певні чинники, пожежі не завжди можна упередити. Про що говорять наступні цифри.

За оперативною інформацією, у 2020 році з метою попередження лісових пожеж лісогосподарськими підприємствами, що належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, влаштовано 35,8 км протипожежних розривів і бар’єрів та 56,7 тис. кілометрів мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі 255,4 тис. кілометрів.

У лісових масивах вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставлено 12,2 тис. аншлагів, панно, плакатів на протипожежну тематику.

Проведено понад 25,6 тис. рейдів щодо дотримання вимог Правил пожежної безпеки в лісах України, до адміністративної відповідальності притягнуто 470 правопорушників на суму 159,6 тис. гривень.

На жаль, ці заходи виявилися недостатніми через масові неконтрольовані сільгосппали та обмеження, які спричиненні бойовими діями на території Луганської області.

Значно ускладнила ситуацію зміна клімату та глобальне щорічне потепління, що призвело до збільшення кількості пожеж та розповсюдження їх на значних площах в лісових масивах та екосистемах.

Пожежі в природних екосистемах є однією із найбільших загроз весняно-літнього періоду на території України. Так, у лісах підвідомчих підприємств ліквідовано понад 2,5 тис лісових пожеж на площі понад 74,6 тис. га, із них 19,8 тис. га верхові, у 50 випадках пожежі набули рівня надзвичайної ситуації. Найскладніша ситуація склалась у Житомирській, Луганській та Харківській областях.

Навесні лісовими пожежами була охоплена вся північна частина Житомирської області на площі 43,2 тис. га, із них 6,4 тис. га пройдено верховими.

У липні та жовтні минулого року в Луганській області пожежами пройдено 29,2 тис. га лісу, із них 13,0 тис. га верховими. У Харківській області пожежами пройдено 570,2 га лісу, із них 163,6 га верховими.

Внаслідок пожеж у Житомирській, Харківській та Луганській областях були знищені та пошкоджені сотні будівель і споруд, загинуло 16 чоловік, десятки отримали травми та опіки. Збитки від пожеж склали 19,1 млрд гривень.

Працівниками лісогосподарських підприємств спільно із фахівцями лісозахисту обстежено насадження, пошкоджені внаслідок лісових пожеж 2020 року, та призначено в них заходи з поліпшення санітарного стану лісів на загальній площі 8 540 га, з яких у суцільні санітарні рубки – 1 197 га, вибіркові санітарні рубки – 7 043 гектарів.

Враховуючи великі площі верхових пожеж, виникає необхідність обов’язкового проведення оцінки впливу на довкілля перед проведенням суцільних санітарних рубок, що свою чергу потребує додаткових коштів та часу.

Відведено 6 874 га, з яких суцільні санітарні рубки – 1 139 га та вибіркові санітарні рубки – 5 735 гектарів.

Розроблено згарищ на загальній площі 5 764 га, з них головне користування (Житомирське ОУЛМГ) 282 га, суцільні санітарні рубки - 836 га та вибіркові санітарні рубки – 4 048 гектарів. Заготовлено 363 867 куб. м деревини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux