• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Лісівники Чернівеччини спростували інформацію щодо незаконної заготівлі деревини
опубліковано 24 лютого 2021 року о 17:50

Учора, 23 лютого, низка інтернет-ресурсів Чернівецької області поширили новину про ніби незаконну заготівлю деревини в Берегометському лісомисливському господарстві, посилаючись при цьому на Державну екологічну інспекцію Карпатського регіону. У повідомленні, зокрема, зазначається, що інспекторами виявлено незаконну рубку 365 дерев на території зоологічного заказника місцевого значення «Зубровиця» та ряд інших порушень.

Втім, лісівники Чернівецької області зазначають, що працюють виключно в правовому полі та категорично не згідні з висновками екозахисників, і вбачають в діях державних інспекторів цілеспрямовану, системну та, скоріше за все, замовну діяльність, направлену на знищення одного з найбільших лісгоспів Буковини та паплюження усієї галузі краю.

Обсяги рубок головного користування затверджуються під час проведення базового лісовпорядкування 1 раз на 10 років. І основним чинником, який впливає на їх розмір, є площа експлуатаційних насаджень, які досягли віку стиглості, тобто оптимального для рубки з господарської точки зору віку. З року в рік на Чернівеччині стрімко зменшуються обсяги заготівлі деревини. Так, у 2020 році майже вдвічі зменшились об'єми заготівлі ліквідної деревини, якщо порівняти із 2012 роком. При цьому, ведення лісового господарства підприємствами Чернівецької області є близьким до сучасних дружніх до довкілля практик. Понад 70 відсотків рубок головного користування – це не суцільні, а рівномірно – поступові, які дають змогу відновлювати ліси шляхом збереження природного поновлення, що є одним з основних критеріїв ведення наближеного до природи лісівництва. А якщо говорити про Берегометське лісомисливське господарство, то цей показник становить майже 100%.

В той же час, представники екоінспекції фіксують нібито проведення суцільних рубок, що заборонено вимогами Закону України «Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево – букових лісах Карпатського регіону», на ділянках, де заготовлялась деревина у кілька прийомів, ігноруючи зауваження лісівників та відповідні лісорубні документи.

Більше того, частина масивів 37 кварталу Долішньо-Шепітського лісництва, з невідомих причин, самовільно інспекторами екоінспеції була віднесена до території заказника «Зубровиця», хоча відповідно матеріалів лісовпорядкування 2010 року, затверджених Міністерством екології, вони належать до експлуатаційних лісів.

Дивним, на нашу думку, є і той факт, що на зазначених ділянках обмір модельних дерев та визначення розряду висот, а також облік природного поновлення інспекцією не проводився відповідно до Методичних вказівок з відведення та таксації лісосік.

Не менш значимим є неврахування працівниками Державної екологічної інспекції Карпатського округу якісного складу лісових насаджень на ділянках у Долішньо-Шепітському, Мигівському та Чемернарському лісництвах, де проводились лісовідновні рубки кінцевого прийому, що, ніби, суперечить вимогам Закону України «Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево – букових лісах Карпатського регіону». Втім, ялицево – букові деревостани – це букові ліси з домішкою виключно ялиці у складі не менше 25. В той же час жодна з них не підпадає під ці норми, а, відтак , не є буково – ялицевими деревостанами.

Відтак фахівці ДП «Берегометське лісомисливське господарство» надали свої, обґрунтовані заперечення щодо кожного порушення, що ніби, мали місце на підприємстві. Якщо потрібно, то вчергове відстоюватимуть свою правоту у судових органах.

Хотілося б зауважити, що це вже не перший випадок некваліфікованого і упередженого, на нашу думку, інспектування господарської діяльності ДП «Берегометське ЛМГ», яке робилось на підставі звернення жителя міста Києва, який, ніби, виявив порушення лісозаготівлі. Щодо попередніх фактів, то судом було скасовані накладені адміністративні штрафи на посадових осіб підприємства.

Пресслужба Чернівецького ОУЛМГ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux