• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Харківщині провели виїзну нараду з питань збереження самосійних лісів
опубліковано 11 жовтня 2024 року о 10:11


Захід, організований Харківською обласною військовою адміністрацією за ініціативи Північно-Східного міжрегіонального управлінням лісового та мисливського господарства відбувся на базі філії «Жовтневе лісове господарство» ДП «Ліси України» на забезпечення виконання Указу Президента України від 07.06.2021 No228 та рішення РНБО від 29.09.2022 «Про охорону, захист, використання та відтворення лісів України в особливий період» в частині виявлення самозалісених земельних ділянок державної та комунальної форм власності з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості.

До участі у робочій зустрічі долучилися заступник начальника Харківської ОВА Євген Іванов, начальник Спеціалізованої екологічної прокуратури Віктор Бойко, представники Департаменту захисту довкілля обласної державної адміністрації, управління лісового та мисливського господарства, 19-ти територіальних громад та ГО «Всеукраїнська екологічна ліга».

Загальна площа лісів Харківської області становить 419,4 тис. га. 77,5 % з них підпорядковується Державному агентству лісових ресурсів України, це 324,9 тис. га. Решта обліковуються за Міністерством аграрної політики та продовольства України - 82,9 тис. га, Мінінфраструктури – 7,2 тис. га, Державним агентством водних ресурсів України - 1,4 тис. га, іншими користувачами – 3 тис. га. До початку повномасштабного вторгнення РФ лісистість області складала 12,1%, при оптимальному показнику 15%.

Із загальної площі лісів Харківської області - 7,2 тис. га перебувають в тимчасовій окупації.

167,4 тис. га лишаються не розмінованими, або забруднені уламками різних вибухонебезпечних предметів.

«В умовах війни збереження кожного гектара українського лісу є вкрай цінним. Тому, дуже важливо максимально забезпечити віднесення до самозалісених потенційно самозалісених земельних ділянок, які не обліковуються в державному земельному кадастрі та в матеріалах лісовпорядкування. На цих ділянках також не проводяться будь-які лісогосподарські заходи, не забезпечується охорона від пожеж та незаконних рубок. Оформлення та використання самозалісених ділянок забезпечить підтримання екологічної рівноваги та підвищення ресурсного потенціалу лісів області», – зазначив начальник Північно-Східного міжрегіонального управління ЛМГ Олександр Лисенко.

З цією метою, Північно-Східне міжрегіональне управління ЛМГ направило на адреси територіальних громад області відповідні подання-звернення з пропозиціями про віднесення, виявлених за допомогою Геоінформаційної системи «Управління лісовими ресурсами України» потенційно самозалісених 15320 земельних ділянок до категорії самозалісених на загальну площу 70819 га.

Зокрема, і ділянок з наявними кадастровими номерами на загальну площу 1332 га. На які, від громад області та органів виконавчої влади наразі отримано позитивні рішення на загальну площу 247 га або 19% від тих, які є об’єктами цивільного права. Разом з тим, від ряду громад є відмови на загальну площу 282 га. На решту ділянок, а це 803 га, отримано проміжні відповіді або відповіді не надано.

Слід зазначити, що формування потенційно самозалісених земельних ділянок і їх передача в постійне користування не потребує матеріальних, фінансових і інших витрат з бюджету громади, оскільки землевпорядні роботи будуть виконані (у випадку прийняття позитивного рішення) коштом лісокористувача, у зоні діяльності якого знаходяться такі ділянки.

Під час виїзної наради лісівники показали учасникам окремі потенційно самозалісені, вкриті лісовою рослинністю та самозалісені земельні ділянки в межах Нововодолазької та Валківської територіальних громад. Проінформували і про основні лісотаксаційні характеристики деревостанів, розʼяснили важливість їх збереження від пожеж, шкідників, хвороб та незаконних рубок.

Спеціалісти управління надали фахові відповіді на запитання представників територіальних громад та керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури.

Також під час заходу відзначили територіальні громади, які першими віднесли найбільшу чи всю виявлену площу потенційно самозалісених земельних ділянок до категорії самозалісених.

Це - Олексіївська сільська рада у Лозівському районі, Балакліївська міська військова адміністрація Ізюмського району, Старовірівська сільська рада та Зачепилівська селищна рада у Красноградському районі.

Віднесення ідентифікованих потенційно самозалісених земельних ділянок до категорії самозалісених дасть можливість значно збільшити лісистість області та врятувати ці ділянки, які на сьогодні фактично вже є лісом, від знищення. Тепер справа за громадами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux