• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Київщині розпочались підготовчі роботи для проведення повторного базового лісовпорядкування
опубліковано 18 березня 2024 року о 13:14


Єдиною державною лісовпорядною організацією, яка має право проводити лісовпорядкування в лісах сумарною площею понад 100 гектар, є ВО Укрдержліспроект. Таксатори цієї організації розпочали проведення підготовчих робіт, а далі – польові роботи.

З метою отримання високоточних планово-картографічних матеріалів, в форматі експерименту на базі філій ДП «Ліси України», до виконання топографо-геодезичних робіт під час підготовчих робіт повторного базового лісовпорядкування додано зйомку перетинів квартальних просік високоточними GPS приладами.

Такий експеримент проводиться на землях, які закріплені за філією «Вищедубечанське лісове господарство» Столичний лісовий офіс, а за результатами цих робіт буде прийнято рішення про доцільність їхнього проведення і в інших філіях, де плануються підготовчі роботи.

Після завершення підготовчих робіт відбудеться перша лісовпорядна нарада, про що на своєму сайті повідомить територіальний орган Держлісагентства не пізніше ніж за 10 днів.

Повторне базове лісовпорядкування проводиться раз на 10 років, а матеріали, отримані за результатами цих робіт, є основою для ведення лісогосподарської діяльності, саме тому ДП «Ліси України» приділяє їм таку увагу.

341,1 тис га – цього року саме на такій площі ДП «Ліси України» планує проведення польових робіт із повторного базового лісовпорядкування на Київщині.

Під час лісовпорядкування перед таксаторами ВО «Укрдержліспроект» стоять завдання: визначення змін, які відбулися в лісах за ревізійний період, встановлення якості та обсягу деревини, наявної в лісі. Це дасть змогу оцінити обсяги лісових ресурсів, їхню цінність та потенціал для використання.

Отримати необхідну інформацію таксатори зможуть завдяки закладенню необхідної кількості пробних площ, повторного обстеження пробних площ, які збереглися від попередніх лісовпорядкувань. Також буде проведено обстеження і дослідження лісових природних комплексів, визначено місця зростання та оселення рідкісних, та таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу.

Після завершення польових, розпочинаються камеральні роботи – обробка зібраної інформації та перенесення її в електронну базу. Там зводиться вся отримана інформація. Такі роботи зараз тривають у більшості філій на Черкащині в Центральний лісовий офіс.

За підсумками камеральних робіт проводиться друга лісовпорядна нарада. На ній матеріали лісовпорядкування, які проєктують плановану діяльність, що потребують оцінки впливу на довкілля, додаються до звіту з ОВД.

Фінальним результатом проведеного базового лісовпорядкування на ревізійний період (10 років) буде погодження та затвердження в установленому порядку поділу лісів на категорії, матеріалів лісовпорядкування, отримання позитивного висновку ОВД, після чого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України затверджується розрахункова лісосіка.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux