• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Тернопільщині відбувся семінар на тему "Захист лісів від шкідників та хвороб лісу"
опубліковано 18 червня 2024 року о 10:04


По всій країні проходять навчання з питань організації комплексу робіт щодо захисту лісів від шкідників та хвороб лісу, організовані Держлісагентством. Цього разу - семінар відбувся на Тернопільщині.

На теоретичній частині семінару учасники ознайомилися науковими презентаціями за темами:

🔸Біотичні чинники всихання листяних порід на території Поділля;

🔸Ясенева смарагдова вузькотіла златка. Особливості виявлення інвазійного виду в Україні;

🔸Сигналізація про появу та розповсюдження шкідників і хвороб лісу. Порядок сигналізації та її перевірки;

🔸Важлива роль якісної та своєчасної діагностики у вирощуванні здорових лісових насаджень. Методика відбору проб. Лабораторні дослідження;

🔸Методи лісової діагностики та лісового моніторингу. Маршрутні ходи. Моніторингові пробні площі.

Практична частина семінару відбулася у лісових масивах філії Чортківське лісове господарство ДП «Ліси України». Вже там учасники вивчали методи лісової діагностики та лісового моніторингу за санітарним станом лісових насаджень.

Окрім того, наочно було продемонстровано маршрутний хід щодо виявлення загрози об’їдання насаджень листогризучими шкідниками. Створили цей маршрутний хід після того, як у 2004 році у цьому масиві був спалах золотогуза і ліс обробляли за допомогою авіації.

На маршрутному ході було облаштовано 5 каломірних площадок розміром 1х1 метр, для виявлення екскрементів шкідників.

Моніторинг за санітарним станом здійснюється на постійних пробних площах, шляхом контролю за станом лісу, пошкодженням шкідниками, хворобами та іншими природніми факторами (бурелом, вітровал). Пробні площі обмежовані діляночними стовпчиками, дерева пронумеровані білою фарбою.

У лісовому заказнику загальнодержавного значення «Дача Галілея» Улашківського лісництва, прокладений маршрутний хід з метою нагляду за листогризами. Протяжність ходу складає 11 км. та передбачає:

🔹Моніторингові площі з позначеними дерева. На таких ділянках кожне дерево пронумероване. Фахівці час від часу заміряють їх діаметр та оглядають стан кори, крони, листя. До уваги беруть кожен, навіть, найменший отвір;

🔹Каломірні площадки. Це ящики розміром метр на метр. Вони засипані білим піском і ідеально загладжені. Гусениці, які падають з дерева на площадку, залишають там свої екскременти. Так, у лабораторних умовах можна визначити наявність та чисельність тих чи інших шкідників;

🔹Дослідження підстилки. Восени під послабленими деревами знімається підстилка. Землю уважно перебирають і шукають кокони. Від їх кількості можна спрогнозувати чи можливий спалах шкідників наступного року;

🔹Лійкові пастки для дослідження біорізноманіття. Яскраві зелені конуси за допомогою арбалета підвішують на висоту близько 20 м. Комахи летять на колір, вдаряються і потрапляють у пастку. Таким способом визначають різноманіття комах у лісі.

Одним з ключових напрямків лісогосподарської діяльності є захист лісів від шкідників та хвороб. Тому, проведення таких заходів є вкрай необхідним та корисним для фахівців з точки зору попередження розвитку небезпечних хвороб та масового розмноження потенційних шкідників у лісах.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux