• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Облік диких тварин в лісах Вінниччини, Кіровоградщини та Черкащини
опубліковано 12 грудня 2023 року о 11:03


Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства разом із лісівниками Вінниччини, Кіровоградщини, Черкащини, представниками обласних військових адміністрацій, державної екологічної інспекції проведуть облік диких тварин у мисливських угіддях трьох областей.

Це вже другий облік диких тварин в умовах воєнного стану. Враховуючи воєнний стан, у 2023 році облік проводився методами шумового прогону та опитування. Традиційно завершуються обліки до 10-15 лютого.

Результати обліку мисливських тварин допомагають звернути увагу на ті види, які потребують підвищеної уваги, зафіксувати кількісне зменшення чи збільшення популяцій, а в мирний час ці дані дозоляли оптимізувати ліміти на полювання на наступний сезон.

Саме за результатами попереднього обліку фахівці підтвердили значне зростання кількості кота лісового, зафіксували появу фазана звичайного у лісах. Вже кілька років поспіль фіксують збільшення чисельності лисиць, вовків.

У фокусі уваги - червонокнижні тварини. Варто зазначити, що на Вінниччині, Кіровоградщині, Черкащині зараз проживають такі червонокнижні тварини: зубр – 117 голів, лось – 126, видра річкова – 1992, кіт лісовий – 70, тхір лісовий- 3027. Лише у Вінницькій області водяться зубри і кіт лісовий. Немає лося на Кіровоградщині.

Сьогодні розповімо про кота лісового.

Найбільша популяція червонокнижного смугастого хижака у Карпатах. Проте кількість рідкісного кота збільшується і в інших регіонах України. Зокрема реєструють його в лісах Вінниччини.

Ще п’ять років тому їх офіційно фіксували усього понад 20 голів. Фахівці мисливського господарства вважають, що збільшенню популяції рідкісного виду сприяє ряд факторів: захист лісових угідь єгерською службою та державною лісовою охороною, зміни клімату. Збільшенню кількості смугастого хижака сприяє потепління.

Ласує кіт лісовий дрібними гризунами, птахами, комахами, маленькими зайчатами і навіть зміями! За добу може з'їдати 10 і більше гризунів! Смугастий хижак вправно полює не лише на зайців, птахів, а також може задушити малятко козулі!

Кіт веде потаємний спосіб життя, ховається у своїх лісових володіннях і уникає людей. Розміри кота лісового набагато перевищують розміри домашніх котів. Довжина тіла до 90 см, а хвіст – коротший і притуплений, покільцьований кількома темними смугами. Очі має блакитні або сірі.

Чому цей вид є зникаючим? Ймовірні причин - схрещення лісового кота зі свійським (гібридизація виду), негативна антропогенна діяльність, меліорація земель, активна сільськогосподарська діяльність людини, густота населених пунктів.

Деякі країни впроваджують різноманітні програми збереження виду. У Німеччині діє програма розведення та реінтродукції європейського лісового кота. У Шотландії програми спрямовані на інформування місцевого населення щодо захисту тварин, виведення у неволі чистих ліній із подальшим поверненням їх у дику природу, запобігання інбридингу та небажаному схрещуванню.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux