• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Підвели підсумки роботи лісової галузі за I півріччя 2024 року на розширеному засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України
опубліковано 09 вересня 2024 року о 10:47


Галузь продовжує зберігати стійку тенденцію позитивної динаміки за всіма господарсько-фінансовими показниками.

1️. Про підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за І півріччя 2024 року доповіла начальниця відділу економіки Ольга Філько.

Серед ключових показників:

▪️ Отримано 11 млрд 451 млн гривень чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що на 215 млн гривень більше за відповідний період 2023 року;

▪️ Сплачено до бюджетів усіх рівнів 3 млрд 661 млн гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 82 млн гривень більше, ніж за відповідний період 2023 року;

▪️ Середньомісячна заробітна плата штатних працівників підприємств в цілому по галузі за І півріччя 2024 року становила 22417 грн і збільшилася в порівнянні з відповідним періодом 2023 року на 4345 грн.

2️. Про стан використання у земель лісогосподарського призначення проінформував начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Ігор Будзінський.

Зокрема, акцентував увагу на оформленні речових прав на землю. У постійному користуванні підприємств, установ та організацій, що входять до сфери управління Держлісагентства знаходиться 7955,5 тис. га земельних ділянок. Правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками лісогосподарського призначення оформлені на 71,4% ділянок. В порівняні з минулим роком зазначений показник зріс на 6,6%.

Проінформував також про результати роботи щодо віднесення земельних ділянок до самозалісених.

«Земля - це найцінніший актив, яким користуються підприємства галузі. І з роками значення та вартість цього активу буде лише зростати. Питання збереження та примноження земель лісогосподарського призначення з дотриманням встановленого законодавством режиму використання є одним із головних, особливо під час війни», - наголосив Ігор Будзінський.

3️. Про результати діяльності державних спеціалізованих лісозахисних підприємств доповів начальник відділу охорони і захисту лісів Тарас Лимар.

У І півріччі 2024 року об’єми лісопатологічних обстежень, проведених лісопатологами ДСЛП з метою планування та здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів в насадженнях підприємств, установ і організацій Держлісагентства проведені на загальній площі 71,2 тис.

Акцентував увагу на переформатуванні роботи лісозахисних підприємств.

«Збільшення антропогенного та техногенного навантаження на лісові екосистеми, глобальна зміна клімату, наслідками якої є підвищення температур повітря та зміна гідрологічного режиму, зростання локальних по території аварій та стихійних явищ, створення штучних лісових насаджень в агресивних лісорослинних умовах сприяють виникненню та поширенню осередків небезпечних шкідників та хвороб лісу. Така ситуація вимагає удосконалення діяльності державних спеціалізованих лісозахисних підприємств», - підкреслив Тарас Лимар.

4️. Про організацію державного обліку чисельності та обсягів добування у мисливських тварин з урахуванням умов воєнного стану проінформував начальник відділу мисливського господарства та полювання Володимир Каленіченко.

«Результати обліку є основним індикатором стану ведення мисливського господарства. Дана інформація дає змогу прогнозувати заходи з їх охорони та відтворення. Зокрема, визначити де підсилити охорону, розрахувати кількість підгодівельних майданчиків, солонців, спостережних веж. А також є ключовою при складанні бізнес-планів користувачами, що забезпечує ефективне ведення мисливського господарства», - підкреслив Володимир Каленіченко.

Проінформував про тенденцію до зниження темпів приросту мисливських тварин у звʼязку із значним збільшенням кількості хижаків (до 25 %).

Наголосив на необхідності можливого перегляду науковцями нормативів по приросту і оптимальній чисельності видів мисливських тварин у розрізі лісорослинних зон.

5️. Про стан бухгалтерського обліку та достовірність звітності в ДП «Ліси України» доповіла начальниця відділу бухгалтерського обліку та звітності Галина Байраківська.

Зазначила, що відповідно до критеріїв, визначених пунктом 2 статті 2 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» ДП «Ліси України» відноситься до великих підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Окреслила вимоги, встановлені Законодавством до таких підприємств. Зокрема щодо необхідності переходу на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами обліку та перехід з 01.01.2025 року на ведення бухгалтерського обліку за міжнародними стандартами.

Наголосила також на обовʼязковій переоцінці необоротних активів ДП «Ліси України» з визначенням справедливої вартості, яку повинна провести незалежна оціночна компанія.

Директор УкрНДІЛГА Віктор Ткач запропонував по розрахунку вартості використання лісових ресурсів враховувати екосистемні функції лісів. Рішення колегії - врахувати дану пропозицію при розробленні нової редакції Лісового кодексу України.

За результатами розглянутих питань колегія Держлісагентства прийняла рішення вжити низку невідкладних заходів за усіма окресленими напрямками


.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux