• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Т.в.о. Голови Держлісагентства Віктор Смаль з робочим візитом відвідав Чернігівщину
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 09:52

Разом з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Русланом Стрільцем та генеральним директором ДП «Ліси України» Юрієм Болоховцем з робочим візитом відвідали Чернігівщину.

За участю голови Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса, представників місцевих громад та ЗМІ обговорили вкрай важливі напрямки роботи лісової галузі, зокрема:

📌Цифровізація галузі. Зокрема запуск функціоналу з видачі електронних лісорубних квитків - вчора Держлісагентством був виданий перший електронний лісорубний квиток через

#ЕкоСистему. Цифровізація усуває корупційні ризики, які існували під час дії паперового лісорубного квитка. Окрім того, електронний лісорубний квиток забезпечить більш дієвий контроль за лісокористуванням та посилить протидію незаконним рубкам.

📌Збереження самосійних лісів. До слова, Чернігівщина - лідер з передачі самосійних лісів від громад - до державного лісового фонду. Цього року громади Чернігівщини передали лісівникам близько 106 ділянок на загальну площу 2572 га.

Загалом по країні таких лісів понад 1,5 млн га. Наразі, фахівці Держлісагентства розробили та використовують дієвий механізм щодо ідентифікації самозалісених ділянок за допомогою знімків із космосу.

📌Забезпечення населення та соціальної сфери дровами паливними. Сьогодні робимо усе, щоб забезпечити твердим паливом усіх, хто цього потребує. В першу чергу - населення, соціальну сферу та військовослужбовців. Наразі, з цією метою на складах підприємств Державне агентство лісових ресурсів України накопичено 140 тис кубометрів дров. З початку 2023 року вже реалізовано 2,5 млн м3.

📌Хід осінньої лісокультурної кампанії та хід виконання програми президента України «Зелена Країна». З початку 2023 року підприємствами, установами та організаціями, які входять до сфери управління Держлісагентства, проведено відтворення лісів на площі 22,4 тис. га. В рамках ініціативи «Зелена країна» вже висаджено понад 389 млн. сіянців. Окрім того, по всій країні розбудовуємо мережу лісових селекційно-насіннєвих центрів з вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою.


На базі Горбачівського лісництва філії «Чернігівське лісове господарство» ДП "Ліси України":

Оглянули майданчик будівництва нового типового рекреаційного пункту, що будується у рамках масштабного пілотного проєкту ДП «Ліси України». Головна мета будівництва – надати мешканцям Чернігівщини альтернативу відпочинку в лісі. Значна частина лісових масивів Чернігівщини залишається замінованою. Розмінування - це тривалий процес, відвідувати ліси буде небезпечно навіть після завершення війни. Окрім того, завдяки створенню таких пунктів ми попереджуємо значну кількість лісових пожеж, які, у 90% з усіх випадків, трапляються через людську недбалість. Частіше всього - це порушення правил поводження із вогнем, а іноді й свідомі підпали.

Відвідали будівництво лісового селекційно-насіннєвого центру з вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою.

Вирощування сіянців із закритою кореневою системою – це пріоритетний напрямок у галузі лісового господарства. Запуск нової лінії висіву дозволить вирощувати мінімум 3,5 млн сіянців, що дасть можливість в найкоротші терміни створювати якісний садивний матеріал для майбутніх лісових насаджень.

Основна перевага сіянців із закритою кореневою системою – збільшення часового проміжку для висадки, що суттєво розширює можливості лісогосподарських підприємств при плануванні посадкових кампаній.

Відвідали проміжний склад лісництва зі складом дров паливних непромислового використання та на місці протестували роботу єдиної державної системи електронного обліку деревини.

До слова, кожний охочий може відвідати найближче з лісництв й замовити 15 м³ дров на рік. Зокрема, у філії "Чернігівське лісове господарство" дрова можна придбати у 12 лісництвах. Процедура купівлі паливних дров у лісництвах максимально спрощена, потрібно просто мати при собі паспорт та ІПН. Щоб оплатити замовлення, не потрібно йти у відділення банку: можна скористатися онлайн-банкінгом або терміналом на місці. У кожному лісництві завжди наявний залишок дров для того, щоб у будь-який момент безперешкодно забезпечувати населення.

Лісові масиви філії «Чернігівське лісове господарство» зазнали значних пошкоджень внаслідок бойових дій, що відбувались тут на початку повномасштабного вторгнення.

На даний час розміновано 9,5 тис. га площі лісових масивів філії, ще 3,4 тис.га вимагають розмінування.

У Красилівському лісництві філії "Чернігівське лісове господарство", лісові масиви якого найбільше постраждали внаслідок бойових дій, відвідали ділянку, де наразі проходить розмінування військовослужбовцями батальйону розмінування Державної спеціальної служби транспорту. В майбутньому, тут будуть відновлені лісогосподарські роботи та висаджені нові ліси.

На прикладі Чернігівщини, вкотре переконалися у доцільності та ефективності реформи - галузь працює та активно розвивається. Тож, продовжуємо працювати за всіма напрямками та спрямовуємо зусилля на активізацію співпраці з громадами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux