• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відбулася галузева виробнича нарада
опубліковано 23 червня 2023 року о 14:11

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Віктор СМАЛЬ Ввяв участь у виїзній галузевій виробничій нараді, що відбулася на базі філії «Вінницьке лісове господарство» Центрального лісового офісу ДП "Ліси України".

У ході наради розглянули ключові аспекти ведення лісового господарства в регіоні, проблематику та можливі шляхи вирішення.

✅ Оглянули ділянки різновікових лісових насаджень та лісових культур, ознайомилися з особливостями їх догляду - застосуванням методів, направлених на максимально ефективне використання родючого шару грунту.

✅ Обговорили питання різниці проєктування та будівництва лісових доріг на прикладі України та Німеччини.

✅ На ділянці проведення санітарної рубки, акцентували увагу на важливості дотримання Правил та норм чинного законодавства при здійсненні санітарних заходів, зокрема в лісах з великим рекреаційним навантаженням, приміських лісах та територіях природо-заповідного фонду.

✅ Зупинилися на питанні зміни клімату та збільшенні динаміки всихання дубових насаджень Вінничини. Висновок - потрібно швидко реагувати і використовувати методи господарювання з точки зору підходу до вибору порід, більш стійких до кліматичних змін.

✅ Відвідали рубку головного користування. На прикладі дубу з підпаром, розвіяли стереотип щодо необґрунтованої зміни якості заготовленої деревини, коли з екстер’єр дерева виглядає цілком здоровим та віднесено до найвищої категорії якості.

✅ Також, одним з проблемних питань в контексті заготівлі ділової деревини є втрата її якості внаслідок розколів та тріщин в процесі втрати вологи стовбуром. Розглянули можливість застосування та широкого використання методу набивання сітки на стовбур під час заготівлі.

✅ Наразі, ліси потерпають від війни не лише в контексті замінування, активних бойових дій та пожеж. Акцентував увагу присутніх на ситуацію, коли внаслідок бойових дій в лісах неможливо здійснювати заходи реагування на шкідників, що в майбутньому може спричинити загрозу їх поширення не лише на примикаючі території, а й по всій країні.

В результаті піднятих питань прийняли рішення разом із фахівцям всіх рівнів оперативно:

📍 Пропрацювати та розробити більш гнучку модель формування лотів при реалізації деревини, врахувавши всі особливості господарювання.

📍 Разом з науковцями розробити можливі методи та заходи запобігання та боротьби з розповсюдженням шкідників з окупованих територій та територій, що потерпають від дій російських окупантів.

📍 Закладати на майбутнє плани господарювання з врахуванням виваженого та обґрунтованого добору порід, більш стійких до кліматичних змін.

📍 Неухильно дотримуватися чинного законодавства при здійсненні санітарних заходів, приділивши особливу увагу при цьому лісам з великим рекреаційним навантаженням, приміським лісам та територіям природо-заповідного фонду.



Пресслужба Держлісагентства




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux