• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
З днем захисників і захисниць України привітав т.в.о. Голови Держлісагентства Віктор Смаль
опубліковано 01 жовтня 2023 року о 09:12

Сьогодні ми вшановуємо мужність та героїзм наших захисників та захисниць, що виборюють незалежність та територіальну цілісність України, стоять на захисті наших землі й неба, вдень і вночі.

Це свято збігається з Покровою Пресвятої Богородиці. Пресвяту Богородицю дуже шанували козаки, а Покрова для них була одним із найвеличніших свят, за що й отримала другу назву – Козацька Покрова. Козацькі традиції пам’ятають і примножують сучасні захисники і захисниці України.

Сучасна українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Спадкоємність поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір  «мазепинка», нарукавний тризуб. А гасло «Слава Україні! – Героям слава!» стало офіційним вітанням українського війська.

Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України, адже війна торкнулася кожного з нас.

Наші воїни стоять на варті захисту держави, а обов’язок тих, хто в тилу - тримати економічний фронт та підтримувати військових, адже кожен новий день – нові потреби, нові виклики. 

Сьогодні лісівники, як невід’ємна складова безпеки країни, продовжують гідно виконувати свої обов’язки, сплачувати податки та забезпечувати нашій армії міцний тил, так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало перемогу.

Понад 3000 наших працівників взяли до рук зброю та стали на захист держави. На превеликий жаль маємо 97 загиблих колег. Вічна пам’ять героям! 88 наших працівників зникли безвісті. 

Ризикуючи життям на прифронтових та деокупованих територіях лісівники щодня стають до роботи.

Зберегти та відновити спалені війною ліси, зігріти та забезпечити деревиною захисників сьогодні – пріоритетні завдання у лісівників. 

Для обігріву військових підрозділів та будівництва фортифікаційних споруд з початку року Силам  оборони передано понад  51699 куб.м. лісопродукції вартістю 79,5 млн.грн. та 12573 куб.м. пиломатеріалів вартістю 38,7 млн.грн.

Окрім того, з початку повномасштабного вторгнення для потреб військових мобілізовано понад 1 тис. одиниць техніки. 

5,9 мільярдів гривень - вклад лісівників у перемогу у вигляді сплачених протягом 8 місяців 2023 року податків до бюджетів усіх рівнів.

Окрім ресурсної допомоги, лісівники з усіх регіонів активно розвинули волонтерський рух. Осторонь волонтерської справи не залишився жоден з колективів галузі. 

З 2014 року від лісівників на схід прямують гуманітарні вантажі з домашніми смаколиками, медом, лісовими сушеними грибами, ягодами, речами першої необхідності, ліками, одягом, засобами гігієни, запчастинами. Це те, чим щоразу наповнюються «лісові» вантажі в гарячі точки. 

Співробітниці УкрНДІЛГА імені Г. М. Висоцького заснували волонтерську групу «Лісові мавки» та плетуть маскувальні сітки. Лісівники Рівненщини на постійній основі здають кров для поранених та допомагають військовим з різних куточків країни, що нині перебувають в шпиталях Рівного.

Лісівники Львівщини та Волині від початку війни допомагають нашим військовим не лише власними силами, але й завдяки співпраці з колегами з Польщі та Латвії передають необхідну техніку та інший реманент для прискорення нашої перемоги.

У тісній співпраці з польськими лісівниками для українських військових передали понад сотню авто, декілька лісовозів, квадрокоптери та генератори. Щоразу всередині кожного авто - харчові продукти, запас важливих медикаментів, одягу та взуття. Наші лікарні й військові вже з перших тижнів війни мали гостру потребу у кровоспинних, ранозагоювальних, перев’язувальних. Так розпочалась волонтерська співпраця з лісівниками Латвії. 

Останній вантаж від латвійських колег в грошовому вимірі є найбільш цінним: інкубатори, апарати УЗД, мікроскопи, медичні, розхідні матеріали, засоби гігієни та засоби реабілітації.

Варто також відзначити внесок у перемогу мисливської спільноти. Близько 200 тисяч українських мисливців одними з перших постали на захист країни від агресора у різних родах військ та воєнізованих підрозділів. 

В структурі Збройних Сил України створено кілька окремих єгерських бригад (13-та, 61-ша, 68-ма, 71-ша), які нині боронять країну. 

Достеменно невідома кількість полеглих героїв мисливців, які стали на захист країни, проте героїчні вчинки звичайних мисливців відомі вже сьогодні. Зокрема, до представлення звання герой України буде представлено Анатолія Кульгейка, який в Ріпках підірвав себе разом із рашистами.

Війна формує, об’єднує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ, а свята пам’ять про Героїв, які поклали своє життя за Україну, залишається з нами як високий зразок відваги, сили духу і самопожертви. 

Низький уклін та велика подяка всім, хто зараз на бойовому чергуванні, всім, хто захищає рідну Україну, нашим ветеранам. Бажаю Вам міцного здоров’я, родинного благополуччя, невичерпної енергії та наснаги, а найголовніше – перемоги, миру і спокою на рідній землі.

Віримо в наші Сили Оборони та перемогу - працюємо, допомагаємо.

Слава Україні! Героям слава!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux