• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Збереження лісів України через ефективне управління
опубліковано 01 листопада 2023 року о 10:53

Державне агентство лісових ресурсів України взяло участь у заході, організованому WWF-Україна у партнерстві з Базельським інститутом управління в рамках проекту “Протидія корупції у сфері природних ресурсів” (TNRC), за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У фокусі зустрічі - обговорення проблемних питань щодо збереження українських лісів шляхом ефективного управління.

✔️У рамках заходу фахівці Держлісагентства проінформували учасників заходу про позитивні зміни в процесі реформування лісової галузі, зокрема в частині сприяння збереженню лісів.

💬 «Значно посилилась функція територіальних органів Держлісагентства з точки зору забезпечення контролю. Зокрема, на сьогодні вони не зв’язані виробничими завданнями, забезпеченням виконання планових показників та отриманням фінансових результатів. Це дало більше змоги акцентувати увагу саме на дотриманні лісокористувачами всіх форм власності нормативно-правових актів у сфері лісового та мисливського господарства.

Такі функції терорганів підкріплюємо відповідними законодавчими актами.

Роботи ще багато, але певні кроки уже зроблено: запроваджено максимальну відкритість та прозорість у процесах організації проведення лісовпорядкування та затвердженні матеріалів лісовпорядкування, затвердженні зведених відомостей лісових культур та переліків заходів з поліпшення санітарного стану лісів; започаткували видачу в електронному форматі лісорубних квитків та сертифікатів про походження лісоматеріалів та пиломатеріалів», - зауважив Ігор Будзінський, начальник управління лісового господарства Держлісагентства

Гостро стоїть питання врегулювання на законодавчому рівні надання можливості нашим терорганам здійснювати огляд ділянок на місці (в натурі) перед погодженням певних матеріалів або видачею дозвільних документів. Відповідні пропозиції Держлісагентство надало законотворцям і законопроект про адміністративні процедури зараз знаходиться у Верховній Раді України.

Наразі, Держлісагентство разом з Міндовкілля також активно працює над внесенням відповідних змін до нормативно-правових актів щодо запровадження ведення лісового господарства на принципах наближених до природи лісівництва.

✔️Окремий блок дискусії присвячений наслідкам війни та проблематиці щодо їх подолання.

Розпочата росією війна проти України щодня ставить під загрозу екологічну безпеку тисяч людей. Це також завдає значної шкоди лісам та іншим природним ландшафтам, перешкоджає веденню лісогосподарської діяльності в країні.

Загалом із 24 лютого 2022 року від воєнних дій майже 30% лісів зазнало різного ступеню шкоди.

Слід зазначити, що на окупованих і деокупованих територіях через ліси переміщується важка військова техніка, в лісах знаходяться військові частини та ведуться активні бойові дії. Це призводить до серйозних порушень лісових екосистем, а також забрудненню ґрунтів та вод.

Повна оцінка втрат лісу на деокупованих територіях неможлива через забруднення лісів вибухонебезпечними предметами і потенційні ризики для життя працівників.

Проблемою сьогодні є те, що площа замінованих територій збільшується, при цьому ліси належать до третьої категорії в черзі на розмінування. Здійснення сталого управління лісами можливе лише після спеціального підтвердження доступності відповідної території. Загалом, наразі потребують розмінування 0,5 млн гектарів лісів, що знаходяться у віданні Держлісагентства.

Варто зазначити, що відповідно до національного законодавства, розмінування проводиться виключно спеціальними органами, ліцензованими Міністерством оборони України або Державною служби з надзвичайних ситуацій. При цьому, слід також враховувати обмежену кількість кадрів і належного обладнання для розмінування лісів.

До слова, наразі триває робота над розробленням НПА для подолання наслідків війни та відновлення країни в післявоєнний період.

✔️Проінформували також про кроки, вжиті за останні роки на шляху до максимальної відкритості та прозорості існуючих в лісовій галузі процесів, направлені на підвищення рівня довіри як серед національних та міжнародних партнерів, так і суспільства.

У листопаді 2021 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні Закон України «Про ринок деревини», спрямований на регулювання функціонування ринку деревини, включаючи експорт необробленої деревини.

Не чекаючи його прийняття, Державне агентство лісових ресурсів України запровадило деякі критерії застосування інструментів відкритого ринку. З 2021 р. майже 100% деревини продається через електронні аукціони відповідно до вимог законодавства України та для уникнення можливої корупції.

З метою забезпечення прозорості діяльності й доступу до інформації про ліси Держлісагентство працює за наступними напрямками:

• Адміністративні онлайн-послуги (видача лісорубного квитка, сертифікату походження деревини);

• Впровадження передових ГІС-технології, спрямованих на діджиталізацію процесів управління лісами та виділення лісових ділянок;

• Розроблено автоматизовану інформаційну систему «Пожежі» для моніторингу та раннього виявлення лісових пожеж;

• Розроблено автоматизовану інформаційну систему «Мисливець»;

• Впроваджено спеціальний онлайн-інструмент «ДроваЄ», який значно спростив доступ суспільства до процедури купівлі дров.

Окрім того, тривають процеси щодо вдосконалення впроваджених онлайн-інструментів для перевірки й верифікації законності заготовленої деревини та проведення онлайн-перевірки законності перевезення деревини.

Користуючись нагодою, звернулися до присутніх на заході представників Представництва ЄС в Україні з проханням провести круглий стіл щодо розʼяснення вимог та особливостей впровадження дії регламенту ЄС по запобіганню знелісненню та деградації лісів (EU Regulation 2023/1115) із залученням всіх зацікавлених сторін.

Тож, незважаючи на війну та її наслідки, лісова галузь України продовжує виконувати свої зобов’язання перед національною економікою і суспільством та висловлює готовність до співпраці і об‘єднання зусиль на шляху післявоєнного відновлення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux