• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Впровадження Національної інвентаризації лісів в умовах воєнного стану та у післявоєнний період
опубліковано 02 листопада 2023 року о 13:38

За підтримки німецько-українського проекту SFI проведена зустріч щодо впровадження Національної інвентаризації лісів в умовах воєнного стану з представниками Міністерства охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії.

У результаті військових дій Грузія та Україна зіткнулися зі спільними викликами, пов'язаними з важкодоступними лісовими територіями (окупованими, замінованими тощо), де збір польових даних є неможливим.

Тож, обмін досвідом з грузинськими колегами щодо того, як впоратися із такими подібними для двох країн викликами у світлі потреб національної інвентаризації лісів, є дуже важливим та сприятиме концептуальним крокам у розробці методологій для майбутньої НІЛ в обох країнах.

💬 У вступному слові, начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Ігор Будзінський, наголосив, що через війну Україна стикається зі складними викликами щодо ведення лісового господарства та отриманням інформації про ліси на тимчасово окупованих та недоступних територіях.

У ході зустрічі, спеціалісти ВО Укрдержліспроект у спільній презентації з експертами SFI представили сучасний підхід до інвентаризації лісів на всій території України з використанням дистанційного зондування землі.

💬 Генеральний директор ВО «Укрдержліспроект» Віктор Мельниченко розповів про розвиток національної інвентаризації лісів України і поточний стан проведення робіт зі збору даних.

Так, у 2023 році роботами з національної інвентаризації лісів будуть охоплені всі адміністративні області, де виконання польових інвентаризаційних робіт можливе з безпекових умов. Загалом планується обстежити близько трьох тисяч лісових інвентаризаційних ділянок, в тому числі понад шістсот ділянок в рамках SFI проекту. За обсягом робіт та площею лісів - це найбільше вибіркове обстеження, яке досі проводилося в Україні.

Зібрана та попередньо оброблена інформація з ділянок національної інвентаризації буде використана для формування моделей обробки супутникових знімків.

Для тимчасово окупованих територій також ці моделі також будуть сформовані з частковим використанням наявних лісовпорядних даних останніх років.

Результатом такої ДЗЗ-інвентаризації стане побудова карт лісового покриву, поширення порід та формування зведених таблиць ключових таксаційних показників для всієї території України та її адміністративних одиниць.

💬 Досвід проведення першої інвентаризації лісів Грузії представив Паата Торчінава, експерт з питань лісового господарства Міністерства охорони навколишнього середовища та сільського господарства Грузії. У період з 2019 по 2021 рік на 5282 ділянках вибірки було оцінено близько 80 таксаційних показників. На окупованих та суміжних територіях залишаються недоступними близько 1700 ділянок, тому проблема оцінки стану лісів для всієї Грузії наразі є актуальною.

Після презентацій відбувся жвавий обмін думками щодо умов та результатів проведення національних інвентаризацій у Грузії та Україні.

До слова, грузинські колеги висловили зацікавленість у досвіді використання методів дистанційного зондування для інвентаризації лісів, що представили українські спеціалісти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux