• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Збереження самосійних лісів - це важливо!
опубліковано 11 квітня 2024 року о 12:07


Чому це важливо? Самосійні ліси мають природне походження та є більш стійкими у порівнянні зі штучними. Молоді дерева найкраще накопичують діоксид вуглецю із атмосфери. Його надлишок спричиняє глобальну зміну клімату. Окрім того, в такому лісі ніхто, як правило, не займається веденням лісового господарства. Він захаращений і дуже часто є джерелом пожеж, які перекидаються на інші лісові масиви. Збереження такого лісу є вкрай важливим та допоможе збільшити площу лісів.

У 2022 році Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження лісів» (реєс. № 2321-ІХ). Це фактично дало зелене світло узаконенню самосійних лісів на землях сільськогосподарського призначення та на інших категоріях земель.

З прийняттям даного Закону Держлісагентство розпочало масштабну кампанію з виявлення та збереження самосійних лісів, які, як правило, зростають на землях запасу, що не використовуються місцевими громадами. Одночасно опрацьовується питання щодо залучення нових ділянок для потреб лісорозведення. Це деградовані, еродовані та малопродуктивні землі, які не використовуються у сільському господарстві.

Перше, що ми зробили – за допомогою дешифрування супутникових знімків ідентифікували майже 1,9 млн. га земель, вкритих деревною та чагарниковою рослинністю поза межами лісового фонду України.

Відповідно до статті 57-1 Земельного кодексу України фахівцями територіальних органів Держлісагентства вже направлено більше 1,9 тис. клопотань до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо віднесення цих земельних ділянок до самозалісених.

Другий крок – у разі отримання позитивних рішень від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо віднесення земельних ділянок до самозалісених, підприємства, установи та організації Держлісагентства звертаються до них стосовно передачі у постійне лісокористування цих ділянок. Вже направлено майже 4 тис. таких клопотань на загальну площу 118,2 тис. га. Отримано від органів місцевого самоврядування позитивних рішень щодо передачі самозалісених ділянок по всій країні на загальну площу понад 25 тис. га. Вже оформлено речових прав на площу 8,4 тис. га. Оформлення документів щодо інших ділянок триває.

Окрім того, щоб врятувати самосійні ліси від знищення та збільшити площу лісів, на виконання рішення РНБО, введеного Указом Президента України від 29.09.2022 року № 675, разом із представниками правоохоронних органів та фахівцями Держекоінспекції напрацювали механізми спільних дій щодо ідентифікації та збереження самосійних насаджень.

Варто наголосити, що збереження самосійного лісу має не лише екологічний аспект. У випадку отримання статусу «лісу», на цих ділянках, відповідно до законодавства, необхідно організовувати ведення лісового господарства, що в свою чергу призведе до створення нових робочих місць у громадах та збільшення надходжень до місцевих бюджетів у вигляді податків та обов’язкових платежів. В кінцевому варіанті громади від цього лише виграють!

Однак не в кожній громаді місцева влада підтримала таку ініціативу. Наразі процес рухається повільно - опрацьовано близько 20 % наших звернень, з яких погоджено віднесення ідентифікованих земельних ділянок до самозалісених на загальну площу 35,8 тис. га.

У подальшому ми розраховуємо на більш активну підтримку кампанії з порятунку самосійних лісів з боку місцевої влади. Головне - це врятувати ліс, і в цьому мають бути зацікавлені всі сторони. Під час війни це особливо важливо, оскільки наразі Україна втрачає українські ліси та інші цінні території через військові дії та окупацію з боку рф.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux