• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Дослідження обсягів накопичення вуглецю у лісових насадженнях національного природного парку «Кременецькі гори»
опубліковано 27 серпня 2024 року о 11:25


Науковці відділу інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА проводять дослідження, спрямовані на розвиток системи лісового моніторингу в Україні, у тому числі – з урахуванням необхідності забезпечення моніторингу динаміки вуглецю у лісових екосистемах. У серпні поточного року була організована експедиція до національного природного парку «Кременецькі гори», в якій взяли участь завідувач відділу Ігор Букша, головний науковий співробітник Володимир Пастернак і технік Тарас Букша (на фото справа наліво).

Співробітники УкрНДІЛГА за участі працівників НПП Андрія Штогуна, заступника директора-головного природознавця НПП «Кременецькі гори» та Ігоря Мельника, начальника Білокриницького природоохоронного науково-дослідного відділення (ПНДВ) парку, провели обстеження ділянок лісорозведення, на яких протягом 2020–2024 років створювали (в тому числі – за сприяння громадської організації «Твій ліс») лісові культури дуба звичайного (Quercus robur L.), бука звичайного (Fagus sylvatica L.) та берези Клокова (Betula klokovii Zaver.).

Береза Клокова – дерево з родини березових (Betulaceae), реліктовий ендемічний вузьколокальний вид, споріднений з березою пухнастою (Betula pubescens Ehrh.), він має обмежений ареал розповсюдження на вапнякових скелях парку і знаходиться на межі зникнення через обмеженість ареалу та слабке насіннєве відновлення. Створення лісових культур за участі цього виду збільшує шанси на збереження популяції в ареалі поширення.

З метою відновлення корінних насаджень в НПП «Кременецькі гори» за сприяння громадської організації «Твій ліс» проводилися заходи зі створення піднаметових культур бука звичайного в розладнаних стиглих і перестійних похідних деревостанах з переважанням граба звичайного (Carpinus betulus L). В цих деревостанах було закладено серію постійних ділянок моніторингу площею 0,1 га з допомогою мобільної гео-інформаційної системи (ГІС) Field-Map (https://field-map.com/). Пробні площі розміщували на типових ділянках у похідних грабових лісостанах із метою максимального репрезентативного охоплення лісових насаджень, де бук звичайний (лісовий) вводився під намет грабового насадження.

На ділянках, де проведені лісогосподарські заходи, було закладено 7 постійних пробних площ, на яких визначено лісівничо-таксаційні показники насаджень, проведено картографування розташування живих дерев і сухостою, виміряно їх біометричні показники, здійснено кількісну оцінку деревної ламані та природного поновлення, а також проведено оцінку стану культур, висаджених під наметом з метою відновлення корінних насаджень.

За результатами проведених робіт було сформовано геопросторову базу даних пробних площ, отримано картографічні матеріали та створено ГІС-проєкт для проведення подальших моніторингових досліджень з визначення обсягів поглинання вуглецю надземною та підземною деревною фітомасою, а також для оцінювання запасів вуглецю в резервуарах (пулах) відмерлої деревини. Подальші спостереження на закладених ділянках моніторингу дадуть можливість оцінювати динаміку показників лісових насаджень і поглинання вуглецю в деревній фітомасі та відмерлій деревині на ділянках, де проводилися заходи, спрямовані на збільшення обсягів поглинання вуглецю в насадженнях НПП «Кременецькі гори».

Інформація підготовлена Відділом інвентаризації лісів, моніторингу, сертифікації та лісовпорядкування УкрНДІЛГА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux