• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
ДП «Вищедубечанський лісгосп» співпрацює із правоохоронцями з метою повернення незаконно вилучених земель у власність держави
опубліковано 05 липня 2021 року о 17:42

Інформація про участь посадових осіб ДП «Вищедубечанське лісове господарство» у захопленні земель не відповідає дійсності.

Із метою уникнення маніпуляцій та перекручування фактів, доводимо до відома громадськості наступну інформацію:


1. Лісогосподарське підприємство відповідно до чинного законодавства не наділено повноваженнями приймати рішення про надання земель державного лісового фонду у власність чи користування громадянам чи юридичним особам. 
Частиною 5 ст. 116 ЗК визначено, що земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.
Згідно ст.149 Земельного кодексу вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.
Ніяких погоджень на вилучення чи зміну цільового призначення даних земельних ділянок ДП «Вищедубечанський лісгосп» не надавало.


2. Жодна посадова особа ДП «Вищедубечанський лісгосп» не було залучена до «схеми» вилучення земель, а навпаки, у липні 2020 році саме посадовими особами лісгоспу було виявлено дане незаконне вилучення і підприємство не було осторонь і в повній мірі здійснювалось представництво інтересів держави в судовому порядку, приймало участь у судових засіданнях та намагалось оскаржити прийняте рішення.
З метою уникнення подальшої передачі у приватну власність даних ділянок лісгоспом самостійно було вжито заходів щодо накладення арешту на дані земельні ділянки у судовому порядку.
09 березня 2021 року Господарським судом Київської області було задоволено позов, заявлений  ДП «Вищедубечанське лісове господарство»самостійно ( в т.ч.за власні зароблені кошти сплачено судовий збір за подання позову) про визнання недійсними розпоряджень, якими фактично було вилучено та передано у приватному власність землі державного лісового фонду (загальна площа близько56 га). На даний момент дане рішення оскаржується стороною по справі у апеляційному порядку.

3. Днями декількома правоохоронними органами у лісгоспі проводились слідчі дії – обшук із метою вилучення документації, однак це проводилось в рамках кримінальної справи, де ДП «Вищедубечанський лісгосп» залучено до кримінального провадження (постановою прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури у червні 2021 року) як потерпілого підставі того, що лісгосп є законним користувачем, якого позбавлено права використовувати земельну ділянку для цілей лісового господарства.


Підприємство відкрито співпрацює із правоохоронними органами із метою повернення незаконно вилучених земель у власність держави. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux