• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Вінниччині відновлюють штучне регулювання кількості лисиць
опубліковано 29 серпня 2023 року о 15:34

Упродовж останнього десятиліття в Україні реєстрували рекордну захворюваність тварин на сказ.

Найбільше їх було зафіксовано у Вінницькій, Харківській, Черкаській, Кіровоградській областях. А з початком широкомасштабної війни ситуація погіршилася. Адже, у зв’язку з воєнним станом полювання заборонено, а з ним – і штучне регулювання чисельності шкідливих хижаків.

Основним небезпечним переносником сказу є червона лисиця. Також хворіють на сказ інші тварини: вовки, безпритульні тварини, особливо собаки та коти. Фіксують також поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць.

На Вінниччині руді хижачки почали вільно заходити у населені пункти, минулого року лисицю зафіксували навіть у центрі Вінниці!

Особливо страждають мешканці, чиї садиби знаходяться на околицях, поряд із лісом, полем, лісосмугами, порожніми будинками. Лисиці завдають чималої шкоди, полюючи на домашню птицю. Але головна небезпека – поширення сказу. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину.

Природа зараження сказом до кінця не вивчена. У тварини, хворої на сказ, вражається центральна нервова система, поведінка змінюється і з’являються дуже характерні ознаки: боязнь світла, наступають спазми гортані, у результаті чого тварина не може напитися води, активне слиновиділення, агресивність.

❗️Сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до смерті.

Тож, питання необхідності посилення заходів з профілактики захворювання тварин на сказ було розглянуте на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній військовій адміністрації.

За результатом розгляду питання вирішено: створити бригади щодо відстрілу лисиці червоної на території Вінниччини, за виключенням земель лісового фонду, та починаючи із жовтня місяця провести заходи по зменшенню чисельності лисиці до встановлених норм 0,5-1 гол. на 1000 га угідь».

Добутих лисів направлятимуть до місцевих установ ветеринарної медицини для дослідження на сказ.

Також на Вінниччині продовжать кампанію з вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Раніше приманки з вакциною скидали з літаків, але у зв'язку з війною цієї весни це робили вручну.

Наразі, необхідно також посилити контроль за імунізацією домашніх котів та собак, хоча все ж це головним чином - питання свідомого підходу власників тварин.

Крім того, на засіданні розглянули питання створення притулків для бродячих тварин у населених пунктах.

Довідково. На території Вінницької області з початку року підтверджено 74 випадки сказу серед тварин. Як показує аналіз результатів епізоотичних розслідувань випадків сказу, у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотків домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux